Naujienos

2021-03-23

„Litgrid“ pradeda sinchronizacijai svarbios perdavimo linijos Jurbarkas-Bitėnai rekonstrukciją

 
 
Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ pasirašė sutartį dėl 330 kV elektros perdavimo oro linijos Jurbarkas–Bitėnai rekonstrukcijos projektavimo ir rangos darbų. Ši rekonstrukcija yra reikalinga įgyvendinti strateginiam Lietuvos tikslui – sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais.
 
Dalis 330 kV linijos, jungiančios Jurbarko ir Bitėnų pastotes, bus rekonstruojama iš viengrandės į dvigrandę. Tai reiškia, kad esamame inžineriniame koridoriuje bus keičiamos oro linijos atramos ir tiesiami nauji laidai. Rekonstrukcija apims beveik 40 km atkarpą, esančią tarp Jurbarko miesto iki Bitėnų transformatorių pastotės.
 
Ši rekonstrukcija yra pirmas etapas 330 kV elektros perdavimo linijos Kruonio HAE–Bitėnai statybos projekte. Būsimoji linija sustiprins perdavimo tinklą Vakarų Lietuvoje ir užtikrins patikimą jo veiklą, nutiesus jūrinę jungtį su Lenkija „Harmony Link“ ir atsijungus nuo aukštos įtampos elektros perdavimo linijų Rusijos Kaliningrado srityje bei Baltarusijoje.
 
„Siekdami strateginio Lietuvos tikslo, sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais, kryptingai stipriname ir atnaujiname mūsų šalies elektros perdavimo tinklą. Tai apima ir esamų linijų rekonstrukciją, ir naujų linijų statybą. Jurbarko–Bitėnų linijos rekonstrukcija ir visas Kruonio HAE–Bitėnų linijos projektas – svarbi šio pasiruošimo dalis, kuri užtikrins Lietuvos pasiruošimą veikimui vienoje elektros sistemoje su Vakarų Europos valstybėmis“, - sako Rokas Masiulis, „Litgrid“ generalinis direktorius.
 
Pernai vasarą skelbtą techninio projekto parengimo ir rangos paslaugų pirkimą laimėjo tiekėjų grupė, susidedanti iš UAB „Empower-Fidelitas“ ir „Empower AS“, sutartis su rangovu pasirašyta kovo 23 dieną. Sutarties vertė – 12,3 mln. Eur be PVM. Rekonstrukcijos projektavimo darbus planuojama užbaigti 2022 m., o rangos darbus – 2023 metais. 
 
Būsimoji 330 kV linija Kruonio HAE–Bitėnai sujungs Pagėgių rajone esančią Bitėnų pastotę su tarp Vilniaus ir Kauno esančiu perdavimo tinklų mazgu. Palei pasienį su Kaliningrado sritimi eisianti linija reikalinga Lietuvai ruošiantis atsijungti nuo Rusijos ir Baltarusijos tinklų. Projektą sudaro trys etapai. Pirmajame rekonstruojama dalis linijos nuo Jurbarko iki Bitėnų, linija keičiama iš viengrandės į dvigrandę. Antrajame bus statoma nauja linija nuo rekonstruotos atkarpos iki esamos 330 kV linijos Kruonio HAE–Sovietskas Vilkaviškio r. savivaldybėje. Trečiuoju etapu bus vykdomas Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimas ir naujai suformuotos linijos prijungimas.
 
330 kV oro linijos Kruonio HAE–Bitėnai statybos projektas yra vienas iš 14 Vyriausybės patvirtintų ypatingos svarbos sinchronizacijos projektų. „Litgrid“ šiuo metu jau įgyvendino 3 iš šių projektų: 330 kV Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimą, 110 kV linijos Pagėgiai–Bitėnai statybą ir 330 kV linijos Lietuvos elektrinė–Vilnius rekonstrukciją.
 
Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia vadinamajame BRELL žiede, kuriame elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Parengti Lietuvos elektros energetikos sistemą atjungimui nuo Rusijos ir Baltarusijos tinklų ir darbui sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis žemyninės Europos valstybėmis planuojama 2025 m.