Naujienos

2020-10-12

Keičiasi „Litgrid“ vadovas

Septynerius metus Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorei „Litgrid“ vadovavęs generalinis direktorius Daivis Virbickas palieka įmonę, abipusiu sutarimu su bendrovės valdyba. Nuo spalio 16 dienos „Litgrid“ valdyba laikinuoju įmonės vadovu skiria Vidmantą Grušą, „Litgrid“ Perdavimo tinklo departamento direktorių. 
 
„Sinchronizacijos projekte paskutiniais metais pasiekėme esminį strateginį lūžį. Esu dėkingas Daiviui Virbickui už jo indėlį ir drauge pasiektus istorinius rezultatus, užtikrinančius šio projekto negrįžtamą įgyvendinimą galutinai įtvirtinantį mūsų energetinę nepriklausomybę. Užsitikrinus beprecedentę ES finansinę paramą, kaip tik dabar prasideda naujas etapas, kai bus įgyvendinami svarbiausi antrojo etapo sinchronizacijos projektai. Naujam vadovui bus keliami tikslai užtikrinti sinchronizacijos spartą, kokybę ir projektų įgyvendinimą laiku“, – sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.
 
„Dėl visų šalies institucijų koordinuotų veiksmų, sinchronizacijos su žemyninės Europos elektros tinklais kelyje esame pažengę toliau, nei kada nors iki šiol ir jau vyksta realūs šio projekto įgyvendinimo darbai. Prie šio pasiekimo savo kompetencija reikšmingai prisidėjo „Litgrid“ generalinis direktorius Daivis Virbickas ir už tai esame jam dėkingi. Prioritetai ir bendrovei keliami tikslai yra labai aiškūs ir nesikeičia – kaip ir iki šiol, didžiausias dėmesys ir toliau bus skiriamas proaktyviam Nacionalinės energetinės nepriklausomybės strategijoje keliamų tikslų, antiastravinio įstatymo nuostatų ir bendrovės vykdomų bei suplanuotų projektų įgyvendinimui,“ – sako „Litgrid“ valdybos pirmininkas Algirdas Juozaponis.
 
Pasak Daivio Virbicko, svarbiausias mūsų valstybei strateginis energetikos projektas  –  sinchronizacija – tvirtai pastatytas ant bėgių ir užtikrintai juda pirmyn. „Dar niekada per mano 20 metų karjerą energetikoje nebuvome taip daug nukeliavę visiškos energetinės nepriklausomybės link. Turime Europos Komisijos palaikymą ir rekordinį finansavimą bei Europos perdavimo  operatorių kvietimą prisijungti prie kontinentinės Europos tinklų, o ketvirtis sinchronizacijos darbų jau atlikta. Palieku įmonę būdamas tikras, kad joje dirbanti profesionalų komanda sėkmingai tęs darbus ir inicijuotus projektus ir Lietuva sutartu laiku taps Vakarų energetikos klubo nare. Esu dėkingas kolegų komandai, kuri septynerius metus kartu inicijavo, siekė ir įgyvendino ambicingus tikslus“, -  sako D. Virbickas.   
 
Naujuoju įmonės vadovu laikinai skiriamas Vidmantas Grušas yra inžinierius energetikas, vadovaujantis „Litgrid“ Perdavimo tinklo departamentui nuo 2011 metų. Vidmantas Grušas yra įgijęs energetikos įmonių valdymo kvalifikaciją Skandinavijos tarptautiniame vadybos institute (SIMI) Danijoje bei Baltijos korporatyvinio valdymo institute (BICG). 
 
Nuo 2013 metų, vadovaujant D. Virbickui, Lietuvos perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“  įgyvendino esminius sinchronizacijai prielaidas sukuriančius projektus – jūrinę elektros jungtį su Švedija „Nord Balt“ ir Lietuvą bei Lenkiją sujungusią „Litpol Link“ jungtį, pasirašė sutartį su Europos perdavimo tinklo operatorius vienijančia organizacija ENTSO-E nariais dėl Baltijos šalių prijungimo sinchroniniam darbui su kontinentine Europa, suplanavo ir atidarė Lietuvos elektros perdavimo sistemos duomenų ir valdymo centrą, iš kurio 2025 m. bus savarankiškai valdomas sistemos dažnis, pasirašė bendradarbiavimo susitarimus su Baltijos šalių ir Lenkijos partneriais ir paruošė dvi paraiškas CEF (Connecting Europe Facility) fondo finansavimui gauti. Pirmojo etapo sinchronizacijos finansavimo paketą sudaro 323 mln. Eurų, antrajam paskirtas 719,7 mln. eurų finansavimas. Šiuo metu kartu su partneriais „Litgrid“ vykdo 14 sinchronizacijos projektų,  du iš jų užbaigti anksčiau nei suplanuota, trečiasis bus baigtas gruodį - pusmečiu anksčiau nei planuota.                  
 
„Litgrid“ valdyba artimiausiu metu skelbs atvirą viešą atranką įmonės generalinio direktoriaus pareigoms užimti. Konkursas vyks pagal gerosios valdysenos praktikas, kurios taikomos renkant aukščiausiojo lygio vadovus.