Naujienos

2021-07-28

„Litgrid“ sieks prie elektros tinklų prijungti kuo daugiau saulės ir vėjo elektrinių

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ ieškos inovatyvių sprendimų, kurie leistų prie tinklų prijungti maksimalų kiekį saulės ir vėjo elektrinių. Įmonė paskelbė viešąjį pirkimą studijai, kuri įvertins optimalaus atsinaujinančių energijos išteklių (AEI) gamintojų prijungimo ir perdavimo tinklo išnaudojimo bei vystymo galimybes.
 
„Vykdome naujų elektros gamintojų prijungimą prie 110-330 kV elektros tinklų, tačiau mūsų vertinimu, kai kuriuose regionuose, pavyzdžiui, Vakarų Lietuvoje prie 110 kV perdavimo tinklo jau yra prijungtas didžiausias įmanomas elektrinių kiekis. Todėl ieškome inovatyvių sprendimų, kaip kuo mažesniais kaštais galėtume prijungti naujus gamintojus neplečiant 110 kV elektros perdavimo linijų infrastruktūros“, – teigia „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.
 
Ši studija reikalinga atsižvelgiant į tai, kad Lietuva ruošiasi vietinės AEI generacijos proveržiui. Įgyvendinant Nacionalinės energetinės nepriklausomybės strategijos tikslus yra numatyta pasiekti ambicingą tikslą, kad 2030 m. AEI dalis Lietuvos energetikoje sudarytų 45 proc. Energetikos ministerija siekia, kad Lietuva jau 2025 metais turėtų iki 1,2 GW galios vėjo jėgaines sausumoje, o gaminančių vartotojų ir saulės jėgainių tinklas pasiektų 1 GW. Taip pat yra siekiama, kad iki 2024 m. vietinė elektros generacija sudarytų 62 proc. energijos, o didžioji jos dalis būtų pagaminta iš AEI.
 
Pagrindinis studijos tikslas yra atlikti detalią analizę, kurioje bus įvertinta visa turima informacija apie vėjo ir saulės elektrinių plėtros Lietuvoje potencialą ir charakteristikas, minimalių apkrovų ir maksimalios atsinaujinančios energijos išteklius naudojančių gamintojų gamybos sutapimo tikimybė. Analizėje taip pat bus identifikuotos išmanios bei inovatyvios priemonės, kurios leistų prijungti maksimalų kiekį AEI naudojančių elektrinių prie 110 kV elektros perdavimo tinklų.
 
Pirkime dalyvaujantys tiekėjai, be kitų reikalavimų, turi atitikti du pagrindinius kvalifikacinius reikalavimus: per pastaruosius trejus metus turi būti atlikę bent vieną studiją, susijusią su elektros energetikos sistema, jos skaičiavimais, inovatyvių sprendimų ir priemonių panaudojimu ar atsinaujinančių išteklių integracija, ir turėti ekspertų komandą, turinčią bent trejų metų patirtį.
 
Planuojama, kad su pirkimo nugalėtoju sutartis bus sudaryta rudens pradžioje, studijos rengimas užtruks apie 7 mėnesius nuo sutarties pasirašymo datos.