Tinklo plėtra

Litgrid > Tinklo plėtra > Strateginiai projektai > LitPol Link jungties išplėtimas

LitPol Link jungties išplėtimas

LitPol Link jungties išplėtimas
 
Projekto reikšmė
Planuojama, kad tarpsisteminė Lietuvos ir Lenkijos jungtis bus plečiama įrengiant 400/330 kV galios autotransformatorius, išplečiant Alytaus 400 kV ir 330 kV skirstyklas, kai kurias elektros linijas, pertvarkant savųjų reikmių maitinimo 400 kV skirstyklą.
 
Bendra projekto informacija
Jungties išplėtimo projektą sudarys trys etapai: poveikio aplinkai vertinimas, techninio projekto parengimas ir statybos leidimo gavimas, rangos darbai ir statybos užbaigimas.
Tai itin reikšmingas projektas - planas sinchronizaciją iki 2025 m. vykdyti pasinaudojant esama jungtimi tarp Lietuvos ir Lenkijos („LitPol Link“) ir nutiesiant naują jūrinį kabelį tarp šių valstybių, numatytas politiniame susitarime, kurį 2018 m. rugsėjo 14 d. patvirtino Baltijos energijos rinkos jungčių plano (BEMIP) aukšto lygio grupė.
 
Darbų kalendorius
2019 m. kovo 20 d. elektros perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ AB ir UAB „Žilinskis ir Co“ vadovai pasirašė strateginės jungties su Lenkija „LitPol Link“ išplėtimo projektavimo ir statybos darbų rangos sutartį. Priimta sutarties suma siekia 26, 193 mln. Eur.
 
Informacija apie sutarties sąlygų papildymą
 
Lietuvos elektros energijos perdavimo tinklo operatorius „Litgrid“ papildė „Litpol Link“ jungties išplėtimo I etapo poveikio aplinkai vertinimo, projektavimo ir statybos projekto sutarties priede esančią neesminę sąlygą dėl įrangos tiekėjo. Taip siekiama, kad „Litpol Link“ jungties išplėtimo darbai vyktų laiku, mažesnėmis sąnaudomis ir mažesniais įrangos eksploatavimo kaštais, išlaikant tuos pačius kokybinius reikalavimus.
 
Šis pokytis buvo reikalingas, nes rengiant pirmojo „Litgrid“ praktikoje įrenginio projektavimo užduoties sąlygas, dėl žmogiškosios klaidos bei patirties stokos buvo įrašyti reikalavimai, kurie įgyvendinant „Litpol Link“ išplėtimo projektą, tapo kliūtimi operatyviai bei racionaliai pasiekti patvirtintus projekto tikslus.
 
Šio sutarties priedo pakeitimas suteiks galimybę darbus atlikti sutartyje nustatytu laiku pagal reikiamus saugumo ir techninės atitikties reikalavimus.
 
 
 Atnaujinta 2020-11-12