Naujienos

2021-09-23

„Litgrid“ pasitelks ekspertus sinchroninių kompensatorių įrengimo projektui plėtoti

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ paskelbė naujų sinchroninių kompensatorių įrengimo projekto inžinerinių konsultacinių paslaugų pirkimą. Siekiant užtikrinti sklandų techniškai itin sudėtingo projekto įgyvendinimą, bendrovė pasitelks ekspertus, turinčius aukštą kvalifikaciją įgyvendinant ir prižiūrint sinchroninių kompensatorių projektus.
 
„Sinchroniniai kompensatoriai bus įrengti Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. Tai yra vienas svarbiausių elementų, reikalingų užtikrinti sėkmingą Baltijos šalių elektros sistemų veikimą po sinchronizacijos 2025 m. Šis ypač reikšmingas projektas Baltijos šalyse įgyvendinamas pirmą kartą, todėl tam turime užsitikrinti specifinių kompetencijų pagalbą. Numatome, kad konsultantai bus atsakingi už projektų peržiūrą, dalyvaus gamykliniuose bandymuose, teiks konsultacijas visais su projektu susijusiais inžineriniais klausimais“, – teigia „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.  
 
Sinchroninių kompensatorių stočių projektavimo ir rangos konsultacinių paslaugų pirkimą „Litgrid“ paskelbė trečiadienį, rugsėjo 22 d. Pirkime dalyvaujantys tiekėjai, be kitų reikalavimų, turi turėti aukštos kvalifikacijos ekspertų su darbo patirtimi tokio pobūdžio projektuose. Įgyvendinant šį projektą bus ieškoma partnerių, turinčių patirties įgyvendinant projektus, apimančius ne mažesnio kaip 100 Mvar sinchroninio kompensatoriaus ar generatoriaus techninės specifikacijos parengimą ir projektavimo darbus, taip pat techninė patirtis turėtų būti susijusi su aukštos įtampos projektais.
 
Pirkimo sąlygose numatyta, kad paslaugų sutarties kaina gali siekti iki 0,9 mln. eurų (neskaitant PVM). Tiekėjų pasiūlymų laukiama iki spalio mėn. 25 d., o sutartį planuojama pasirašyti 2022 metų pradžioje.
 
Inžinerinių konsultacinių paslaugų pirkimas paskelbtas artėjant į pabaigą pagrindiniam šio sinchronizacijos projekto pirkimui, skirtam įsigyti sinchroninius kompensatorius. Šį tarptautinį pirkimą „Litgrid“ planuoja užbaigti iki šių metų pabaigos pasirašant sinchroninių kompensatorių įsigijimo sutartį. 
 
Sinchroninis kompensatorius – tai perdavimo tinkle įrengtas didelis besisukantis variklis, kuris pats negamina elektros, o ją naudoja. Sukimosi sukurta inercija padeda užtikrinti stabilų sistemos dažnį ir patikimą sistemos darbą. Panašūs įrenginiai veikia Airijos, Danijos, Vokietijos, Italijos, Norvegijos elektros sistemose. Sinchroninių kompensatorių įrengimas – antrą didžiausią biudžetą turintis sinchronizacijos projektas po jūrinės jungties su Lenkija „Harmony Link“.
 
Išnagrinėjus elektros srautų situaciją Lietuvos elektros energetikos sistemoje po sinchronizacijos su kontinentinės Europos elektros sistema, nuspręsta sinchroninius kompensatorius įrengti Alytaus, Telšių ir Neries (Nemenčinė, Vilniaus rajonas) transformatorių pastotėse. Šiose vietovėse įrenginiai efektyviausiai padės išlaikyti Lietuvos elektros energetikos sistemos stabilumą po atsijungimo nuo Rusijos ir Baltarusijos tinklų. Visus tris sinchroninius kompensatorius planuojama įrengti iki 2024 metų pabaigos.
 
Sinchroninių kompensatorių įrengimas – vienas iš 14 Vyriausybės patvirtintų ypatingos valstybinės svarbos sinchronizacijos projektų, kurie apima naujos jūrinės jungties su Lenkija „Harmony Link“ statybą, „LitPol Link“ jungties išplėtimą, vidinių tinklų stiprinimą ir sistemos valdymo bei IT tobulinimą.
 
Šiuo metu 3 iš sinchronizacijos projektų jau yra įgyvendinti. Tai 330 kV Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimas, 110 kV linijos Pagėgiai-Bitėnai statyba ir 330 kV linijos Lietuvos elektrinė-Vilnius rekonstrukcija. Iš viso šiuo metu baigta daugiau nei ketvirtadalis visų sinchronizacijai reikalingų darbų.
 
Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS / UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Prisijungimas prie kontinentinės Europos tinklų ir veikimas sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis kontinentinės Europos valstybėmis bus užtikrintas ne vėliau nei 2025 m.