Naujienos

2022-05-11

Tarptautiniuose apdovanojimuose – inovatyvaus „Litgrid“ projekto triumfas

Unikalus Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorės „Litgrid“ projektas, pirmoji Baltijos šalyse prie elektros perdavimo tinklo prijungta 1 MW baterija, triumfavo didžiausiuose Europoje atsinaujinančios energetikos apdovanojimuose „The Smarter E Award“ – jam atiteko „Išskirtinio projekto“ kategorijos nugalėtojo titulas.
 
Vilniaus transformatorių pastotėje prie tinklo prijungta inovatyvi 1 MW galios ir 1 MWh talpos baterija yra svarbi Lietuvos energetinei nepriklausomybei, kadangi ji atvers kelią didinti prie tinklo prijungtų atsinaujinančių energijos šaltinių skaičių ir jų galią.
 
„Sveikinu komandą, kuri įgyvendino šį išskirtinį projektą – tarptautinis įvertinimas patvirtina, kad Lietuvoje darome išties išskirtinius dalykus, o mūsų įgyvendintos inovacijos yra reikšmingos visam regionui. Inovatyvios baterijos bandymai sėkmingai baigti, jie parodo, esame pasiruošę tinkle diegti baterijas, kurios stipriai prisidės prie mūsų energetinio saugumo, nes esant kritiniams atvejams žaibiškai reaguos, užtikrindamos patikimą sistemos darbą. Jos taip pat padės kaupti energiją, pagamintą iš atsinaujinančių elektros šaltinių, kurių proveržiui šiuo metu Lietuvoje ruošiamės. Tad ši inovacija reiškia dar didesnį energetinį saugumą Lietuvos žmonėms ir verslams“, – sako „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.
 
Pilotinis „Litgrid“ projektas yra vienas pirmųjų pasaulyje, kuomet elektros energiją kaupianti baterija buvo integruota tiesiai į elektros perdavimo tinklą.
 
Įrenginys prie tinklo buvo prijungtas pernai metų pabaigoje, o šįmet „Litgrid“ specialistai sėkmingai užbaigė jo bandymus. Inovatyvi baterija geba ne tik kaupti, bet ir momentiškai pateikti energiją į tinklą bei padėti valdyti dažnį. Jos reakcija žaibiška: valdymo komandos apdorojimo laikas siekia 87 milisekundes (ms), o visiškas persijungimas iš įkrovimo į generavimą trunka dar trumpiau – 70 ms.
 
Tokie parametrai rodo, kad tiek ši, tiek kitos panašios baterijos ateityje galės prisidėti prie elektros sistemos parametrų valdymo ir padės užtikrinti aukštą patikimumą sistemos, kurioje dominuos iš atsinaujinančių šaltinių pagaminta elektros energija. Tai bus itin svarbu po 2025 m., kuomet Lietuva ir kitos Baltijos šalys galutinai atsijungs nuo Rusijos ir BRELL žiedo bei sinchronizuosis su Vakarų Europa.
 
„Litgrid“ dar iki šių metų pabaigos planuoja prie tinklo prijungti seserinės bendrovės „Energy Cells“ įgyvendinamą 200 MW elektros energijos kaupimo įrenginių projektą. Ši sistema tarnaus kaip greitas ir lankstus avarinis galios rezervas užtikrinant patikimą ir stabilų Lietuvos elektros energetikos sistemos darbą iki sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais arba izoliuoto elektros energetikos sistemos darbo metu.
 
Apdovanojimuose „The Smarter E Awards“ kiekvienais metais įvertinami novatoriški sprendimai ir technologijos, kuriomis užtikrinamas pažangus, tvarus ir ekonomiškas energijos tiekimas.