Naujienos

2022-08-23

„Litgrid“ pateikė siūlymus „Nord Pool“ biržai kaip spręsti algoritmo trūkumus

Energetikos ministerijos pavedimu Lietuvos elektros perdavimo tinklo operatorė „Litgrid“ antradienį raštu kreipėsi į elektros biržą „Nord Pool“ ir pateikė siūlymus, kaip koreguoti elektros kainą nustatančias formules. Šiais siūlymais siekiama išvengti situacijų, kai dėl atmestų rinkos dalyvių siūlymų biržoje tam tikromis valandomis susidaro pasiūlos trūkumas ir tai lemia elektros kainos augimą.  
 
Pasak „Litgrid“ generalinio direktoriaus Roko Masiulio, šiuo metu svarbu rasti sprendimą, kuris atspindėtų specifinę Baltijos šalių elektros sistemą bei generacijos struktūrą ir būtų išvengta elektros gamintojų pasiūlymų paradoksalaus atmetimo.
„Kreipdamiesi į „Nord Pool“ biržos operatorę tikimės rasti tinkamus techninius sprendimus, kurie užtikrintų, kad tokios situacijos kaip praėjusią savaitę, kai biržoje buvo fiksuojama maksimali galima kaina ir numatomas vartojimo apribojimas Baltijos šalių rinkose, nebesikartotų“, – sako Rokas Masiulis.
 
„Litgrid“ primena, kad rugpjūčio 17 d., siekdama išvengti elektros vartojimo ribojimo Baltijos šalyse, Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ aktyvavo šalyje esančius rezervus – iš šaltos būsenos aktyvavo Panevėžio elektrinę, taip pat buvo aktyvuota papildoma rezervinė galia Lietuvos elektrinės kombinuoto ciklo bloke, kurio veikimas buvo suplanuotas rinkoje. 
Šis veiksmas užtikrino elektros pasiūlą Baltijos šalyse.
 
Apie „Litgrid“:
AB „Litgrid“, Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorius, palaiko stabilų šalies elektros energetikos sistemos darbą, valdo elektros energijos srautus ir sudaro sąlygas konkurencijai atviroje elektros rinkoje. Bendrovė Lietuvoje valdo daugiau kaip 7 tūkst. km oro linijų, daugiau kaip 200 transformatorių pastočių ir 17 tarpsisteminių linijų su kitomis šalimis, nuolat vykdo jų priežiūrą, siekiant užtikrinti tinkamą elektros energijos perdavimą visiems šalies gyventojams, įstaigoms ir kitoms organizacijoms.
Nuo 2010 m. gruodžio 22 d. AB „Litgrid“ akcijos įtrauktos į vertybinių popierių biržos NASDAQ OMX Vilnius Papildomąjį prekybos sąrašą. 97,5 proc. AB „Litgrid“ akcijų valdo UAB „EPSO-G“, kurių 100 proc. akcijų priklauso LR Energetikos ministerijai.