Naujienos

2023-08-16

Sinchronizacijos naujienlaiškis: Mūšos skirstykla – Vakarų ir Rytų Lietuvos energetinė jungtis

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“, ruošiantis sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais, Joniškio rajone kuria naują svarbią elektros perdavimo sistemos koloną – istorinėje vietovėje stato naują 330 kV Mūšos skirstyklą. 
 
Apie šio projekto įtaką Lietuvos ir kaimyninių šalių elektros perdavimo sistemoms išsamiau kalbamės su Sinchronizacijos programos įgyvendinimo centro Vakarinės Lietuvos grupės projektų vadovu Matu Gvazdaičiu. 
 
Matai, kokias galimybes atvers pastatyta naujoji Mūšos skirstykla? 
 
Įgyvendindami Mūšos skirstyklos statybos projektą, pirmiausia padidinsime elektros perdavimo tinklo patikimumą, saugumą ir užtikrintumą šioje Lietuvos dalyje. Tai svarbu ruošiantis sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais. 
 
Mūšos skirstykla yra reikšminga ne tik sinchronizacijai. Skaičiuojama, kad 2031-aisiais bendras Lietuvos elektros energijos suvartojimas augs 46 procentais ir pasieks 18,7 TWh. Siekdama atliepti augančius energijos poreikius, „Litgrid“ nuties naują 330 kV elektros perdavimo liniją per Mūšos skirstyklą Darbėnai–Mūša–Panevėžys.  
 
Ši linija bus svarbi jungiamoji grandis tarp Vakarų ir Rytų Lietuvos ir reikšmingai prisidės prie strateginių prioritetų – didesnės atsinaujinančios energijos išteklių (AEI) ir jūrinių vėjo parkų integracijos, elektros perdavimo tinklo patikimumo užtikrinimo ir saugumo padidinimo. 
 
Kokią įtaką projektas turi kaimyninėms valstybėms? 
 
Pastatyta Mūšos skirstykla galės užtikrinti didesnį tarpsisteminį pralaidumą su Švedija ir Latvija. Tai sukurs sąlygas į Lietuvą pakliūti didesniems pigios elektros energijos iš Skandinavijos kiekiams, o reikalui esant – ir elektrą eksportuoti. 
 
Kokie darbai yra suplanuoti statant skirstyklą? 
 
Gataučių seniūnijoje suplanuotos „Mūšos“ skirstyklos projektas apima 3,69 ha ploto skirstyklą ir 3,4 km naujų elektros linijų.  
 
Pastačius naują 330 kV skirstyklą „Mūša“ bus pagerintas tinklo patikimumas. Dabar šioje teritorijoje yra T formos trijų linijų sujungimas, o bendras linijų ilgis siekia net 182 km. Tai reiškia, kad atsiradus sutrikimui vienoje vietoje, atsijungtų visos trys linijos. Nauja skirstykla užtikrins patikimesnį elektros tiekimą Šiaurės Lietuvoje, nes ilgiausia atkarpa bus beveik tris kartus trumpesnė nei dabar. 
 
Be to, šiuo metu susijungimas yra kultūros paveldo teritorijoje – Saulės mūšio vietoje. Todėl skirstykla bus perkelta į šiaurę nuo šios teritorijos, o elektros linijos bus atvedamos apeinant kultūros paveldo apsaugos zoną. 
 
Iš kokių etapų jis yra sudarytas ir kokia jų stadija? 
 
Projektas yra sudarytas iš trijų etapų. 
 
Pirmasis – naujos skirstyklos statyba, antrasis – 330 kV įtampos elektros oro linijos Jelgava–Šiauliai rekonstrukcija Joniškio rajono savivaldybėje, o trečiasis – 330 kV įtampos elektros oro linija atšakos „Telšiai“ rekonstrukcija taip pat Joniškio rajone.  
 
Visiems etapams šiuo metu yra ruošiami statybą leidžiantys dokumentai. Juos gauti planuojame rugsėjo mėnesį. 
 
Kokie yra numatyti tolimesni darbai? 
 
Gavę statybą leidžiančius dokumentus, pradėsime fizinius darbus. Startuosime su skirstyklos įrenginių pamatų įrengimo darbais, vėliau tęsime su pačių įrenginių – jungtuvų, skyriklių, matavimo transformatorių, viršįtampių ribotuvų ir kitos būtinos skirstyklos veikimui įrangos –montavimu. Užbaigę skirstyklos darbus, pereisime prie antrojo ir trečiojo etapų, kurių metu įrengsime naujas oro linijų atkarpas bei jas prijungsime jas prie naujai pastatytos skirstyklos „Mūša“.
 
Visą naujienlaiškį galite rasti paspaudę čia.