Naujienos

2022-03-02

Baltijos šalių elektros perdavimo tinklo operatoriai mažina sisteminių jungčių su Rusija pralaidumus

Baltijos šalių elektros perdavimo tinklo operatoriai bendru sutarimu nusprendė mažinti komercinį elektros importą per turimas jungtis su Rusija.
 
„Baltijos šalių perdavimo tinklo operatoriai priėmė sprendimą mažinti komercinius srautus iš Rusijos tinklų. Elektros sistemos veikimas bus užtikrinamas vietine elektros gamyba Lietuvoje ir importu iš strateginių partnerių - Europos Sąjungos šalių per turimas jungtis su Švedija, Lenkija ir Latvija. Tai padės užtikrinti perdavimo tinklų stabilumą ir patikimą darbą“, - sako Rokas Masiulis, „Litgrid“ generalinis direktorius.
 
Įsigaliojus naujam sprendimui dėl pralaidumų, nuo 2022 m. kovo 3 dienos bendras į Baltijos šalis importuojamos elektros kiekis iš Rusijos negalės būti didesnis nei 300 MW. Atitinkamai per sistemines Lietuvos-Rusijos bei Latvijos-Rusijos jungtis negalės patekti daugiau nei 150 MW elektros energijos.
 
Lietuva jau anksčiau ėmėsi veiksmų mažindama elektros srautus iš trečiųjų šalių. Nuo 2020 m. lapkričio yra sustabdyti komerciniai srautai su Baltarusija per Lietuvos turimas jungtis. Nuo 2020 m. vasaros Rusijai ir Baltarusijai uždrausta naudotis Lietuvos elektros energetikos infrastruktūra rezervo paslaugoms.