Naujienos

2023-03-16

Sinchronizacijos progresas Vakarų Lietuvoje: „Litgrid“ sumontavo atramas 80 km ilgio elektros linijų ruožuose

 
Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ sumontavo naujas atramas daugiau nei 80 km ilgio ruožuose Vakarų Lietuvoje statomose 330 kV elektros perdavimo linijose. Šis būsimasis elektros perdavimo greitkelis yra svarbus stiprinant šalies tinklo patikimumą ir ruošiantis sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais.
 
„Vakarų Lietuvos elektros perdavimo linijų statybos projektuose įgyvendindami vieną etapą po kito mes sėkmingai artėjame prie pagrindinio mūsų tikslo – šalies energetinės nepriklausomybės. Statomos oro linijos labai svarbios, nes jos bus lyg elektros greitkelis tarp Vakarų Lietuvos, kurioje sparčiai vystoma atsinaujinanti energetika, planuojami jūriniai vėjo parkai, ir Rytų Lietuvos, kur labiausiai auga elektros vartojimas. Jos taip pat padidins tinklo saugumą, patikimumą ir prisidės prie sklandaus sinchroninio darbo su kontinentine Europa“, – teigia „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.
 
Vakarų Lietuvos elektros perdavimo linijų projektus sudaro 330 kV oro linijų Darbėnai–Bitėnai ir Kruonio HAE–Bitėnai statybos darbai. Pirmasis vykdomas dviem, o antrasis – trimis etapais.
 
Pamatai išlieti ir atramos surinktos įgyvendinant Darbėnai–Bitėnai projekto pirmąjį ir antrąjį etapus: 330 kV oro linijoje Grobinė (Latvija)–Klaipėda, esančioje Kretingos ir Klaipėdos rajonuose. Taip pat įgyvendinant Kruonio HAE–Bitėnai projekto pirmąjį etapą 330 kV oro linijoje nuo Jurbarko iki Bitėnų. Bendrai atramos sumontuotos iš viso daugiau nei 80 km ilgio oro linijų ruožuose.
 
Šiuose projektų etapuose viengrandės oro linijos yra rekonstruojamos į dvigrandes, taip didinant tinklo patikimumą ir pralaidumą. Šiuo metu vyksta elektros perdavimo laidų tiesimo darbai, kuriuos planuojama įgyvendinti iki balandžio pabaigos.
 
Antruoju Darbėnai–Bitėnai projekto etapu iš viengrandžių į dvigrandes bus rekonstruojamos Klaipėda–Šyša ir Šyša–Bitėnai oro linijos, kurių pastaroji bus nutiesta iki išplėstos Bitėnų transformatorių pastotės, o Klaipėdos rajone bus statoma maždaug 12 km ilgio nauja linijos atkarpa apeinant Gargždų miestą ties Klaipėdos pastote. Šie darbai prasidės balandžio mėnesį.
 
Antruoju Kruonio HAE–Bitėnai projekto etapu bus statoma nauja viengrandė 62 km ilgio 330 kV oro linija nuo Jurbarko iki Kybartų, kuri susijungs 330 kV linijomis Jurbarkas–Bitėnai ir Kruonio HAE–Sovietskas. Joms skirtų pamatų įrengimas, atramų statymas ir naujų linijų tiesimas prasidės šių metų gegužę. Kruonio HAE–Bitėnai projekto įgyvendinimas sudarys sąlygas atjungti į Sovietską (Kaliningrado sritis) einančią liniją po sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais.
 
Trečiojo Kruonio HAE–Bitėnai projekto etapo – Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimo – darbai jau vyksta. Šių metų vasarį gautas šio projekto statybą leidžiantis dokumentas.
 
Vakarų Lietuvos 330 kV elektros perdavimo linijų statybos projektus Darbėnai–Bitėnai ir Kruonio HAE–Bitėnai pabaigti numatyta 2025 metais.
 
Iš viso „Litgrid“ įgyvendino jau 6 sinchronizacijos projektus. Tai 330 kV Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimas, 110 kV linijos Pagėgiai-Bitėnai statyba, 330 kV linijos Lietuvos elektrinė-Vilnius rekonstrukcija, „LitPol Link“ jungties išplėtimas, avarinio prisijungimo prie kontinentinės Europos tinklų per sinchroninę jungtį „LitPol Link“ bandymas ir Šiaurės Rytų Lietuvos perdavimo tinklo optimizavimas.
 
Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS / UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Prisijungimas prie kontinentinės Europos tinklų ir veikimas sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis kontinentinės Europos valstybėmis bus užtikrintas ne vėliau nei 2025 metais.