Naujienos

2023-09-12

„Litgrid“ atliko sinchronizacijai svarbios ir sistemos stabilumą užtikrinsiančios programinės įrangos bandymus

Lietuvos elektros perdavimo tinklo sistemos operatorė „Litgrid“ kartu su „Ignitis gamyba“ sėkmingai atliko vieno svarbiausių sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais projektų – Automatinio generacijos valdymo sistemos (AGV) – bandymus. Ši programinė įranga prisidės prie šalies elektros sistemos stabilumo užtikrinimo ir rinkos dalyviams atvers papildomas galimybes užsidirbti teikiant galios rezervo paslaugas.

„Ruošdamiesi sinchronizacijai su kontinentine Europa, stipriname ne tik fizinius šalies tinklus, tačiau ir perdavimo tinklo valdymo programinę įrangą. Automatinio generacijos valdymo sistema yra itin svarbi, nes užtikrina svarbiausius elektros tinklo parametrus – gamybos ir vartojimo balansą bei dažnį. Sėkmingai atlikti šios sistemos bandymai yra didelis žingsnis į priekį šalies energetinės nepriklausomybės link“, – sako „Litgrid“ vadovas Rokas Masiulis.

AGV testai praėjusią savaitę atlikti kartu su „Ignitis gamybos“ Elektrėnų komplekso Kombinuotojo ciklo bloku. Bandymų metu elektros sistemos balanso ir dažnio valdymas išmėgintas realiomis sąlygomis, aktyvuojant automatinį dažnio atstatymo rezervą.

„Mums labai svarbus dalyvavimas šiame strateginiame Lietuvai projekte, kuomet atliekami techniniai bandymai, leisiantys sklandžiai prisijungti prie kontinentinės Europos tinklų. Tai sėkmingas, šalyje pirmą kartą atliktas bandymas automatiniu būdu valdyti gamintojo įrenginius iš operatorės sistemos, atitinkant Europos Sąjungos keliamus techninius reikalavimus. Bandymo sėkmę lėmė ir mūsų savalaikis pasirengimas ateities iššūkiams, nuoseklus ir atsakingas požiūris į sistemos saugumobei patikimumo užtikrinimo reikalavimus“, – sako „Ignitis gamybos“ vadovas Rimgaudas Kalvaitis.

Išmanioji AGV sistema užtikrina automatinį elektros sistemos dažnio atkūrimą ir balanso valdymą – ji nuolat seka elektros tinklo parametrus ir kas kelias sekundes apskaičiuoja reikiamą aktyvuoti galią. Tuomet pagal ją AGV sistema siunčia rezervų aktyvavimo komandas paslaugos tiekėjams, tokiu būdu greitai kompensuojamas elektros energijos balanso nuokrypis ir elektros sistemos dažnis atkuriamas į nominalią 50 Hz reikšmę.

Po sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais, Lietuva, Latvija ir Estija bus atsakingos už savarankišką elektros gamybos ir vartojimo balanso, taip pat dažnio savo tinkle valdymą. Todėl AGV padės reguliuoti Lietuvos elektros sistemą taip, kad nesusidarytų disbalansas, galintis paveikti visą kontinentinės Europos sinchroninę zoną.

Balansavimo paslaugas teikti gali visi Baltijos šalių rinkos dalyviai. Įdiegta AGV sistema ir sukurti rinkos mechanizmai leis elektros rinkos dalyviams papildomai įdarbinti lanksčius gamybos, vartojimo ar kaupimo įrenginius ir gauti pajamų.

Todėl „Litgrid“ kviečia ir kitus gamintojus pritaikyti savo sistemas pagal šią programą ir dalyvauti automatinio dažnio atkūrimo rezervo paslaugų teikime pagal nustatytus techninius reikalavimus ir procedūras.  

AGV sistema bus baigta diegti iki šių metų pabaigos.