Naujienos

2021-09-03

Kitą savaitę bus atliekami planiniai elektros jungties „NordBalt“ darbai

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ informuoja, kad kitą savaitę dėl planinių kasmetinių techninės priežiūros darbų bus laikinai atjungta Lietuvos ir Švedijos elektros jungtis „NordBalt“.
 
„NordBalt“ nebus prieinama prekybai nuo pirmadienio 9 val. iki sekmadienio 19 val. Lietuvos laiku.
 
„Siekdami užtikrinti, kad „NordBalt“ keitiklio įrenginiai veiktų sklandžiai ir patikimai perduotų suplanuotą elektros energijos kiekį rinkai, atliksime iš anksto numatytus „NordBalt“ keitiklio stoties Klaipėdoje techninės priežiūros darbus. Tuo pat metu darbai bus vykdomi ir kitame jungties gale, Švedijos Nybro miestelyje esančiame keitiklyje. Šios procedūros atliekamos kartą per metus“, – sako „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.
 
Techninės priežiūros darbų apimtys ir jų periodiškumas numatyti remiantis keitiklio įrangos gamintojo instrukcijomis ir „Litgrid“ perdavimo tinklo eksploatavimo reglamentu. Pačių svarbiausių sistemų patikra turi būti atliekama kasmet, tačiau keitikliui veikiant nėra galimybės patekti į kai kurias patalpas ir apžiūrėti įrenginius, todėl aptarnavimo darbus galima vykdyti tik sustabdžius keitiklį.
 
2021 m. pirmąjį pusmetį „NordBalt“ bendras jungties prieinamumas rinkai buvo 98,13 proc. Sausio-birželio mėnesiais iš Švedijos į Lietuvą per šią jungtį importuota 1,6 TWh elektros energijos, tai sudarė apie 27 proc. viso elektros importo.
 
700 MW galios elektros jungtis su Švedija veikia nuo 2016 metų.