Naujienos

2022-04-08

Į „Litgrid“ valdybą siūlomi du nauji valdybos nariai – Tomas Varneckas ir Gediminas Karalius

Nuo balandžio 20 dienos siūloma keisti Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorės „Litgrid“ valdybos sudėtį. Patronuojanti bendrovė „EPSO-G“  priėmė sprendimą po įvykdytų atrankų siūlyti išrinkti „Litgrid“ valdybos nariais Tomą Varnecką ir Gediminą Karalių. Už kandidatus į valdybą bus balsuojama eiliniame visuotiniame bendrovės akcininkų susirinkime balandžio 20 dieną.
 
„Pagrindinis valdybos prioritetas yra Lietuvos prisijungimas prie Kontinentinės Europos sinchroninės zonos. Užtikrinti elektros perdavimo sistemos nepriklausomybę yra strateginis tikslas, svarbus visam regionui. „Litgrid“ nuveikti darbai rodo, kad bendrovė juda teisingai ir sparčiu tempu. Išskirtinį dėmesį skirsime aplinkos analizei ir galimiems energetikos sektoriaus raidos scenarijams, kurie, kaip parodė Rusijos karas prieš Ukrainą, gali būti sunkiai prognozuojami ir reikalaujantys itin greitos reakcijos bei operatyvaus bendradarbiavimo su partneriais“, – sako „Litgrid“ valdybos pirmininkas ir laikinai „EPSO-G“ generalinio direktoriaus pareigas einantis Algirdas Juozaponis.
 
Į valdybą siūlomas T. Varneckas yra valstybės valdomos energijos perdavimo ir mainų įmonių grupės „EPSO-G“ infrastruktūros direktorius. Visos grupės mastu jis vadovauja elektros perdavimo tinklo ir dujų perdavimo sistemos infrastruktūros eksploatavimo ir vystymo, taip pat projektų valdymo, informacinių technologijų valdymo ir inovacijų diegimo funkcinėms sritims. T. Varneckas formuoja vadovaujamų sričių politiką ir koordinuoja jos įgyvendinimą. Prie „EPSO-G“ grupės T. Varneckas prisijungė pernai, iki tol beveik 4 metus dirbo bendrovėje „LTG Infra“, kur buvo atsakingas už infrastruktūros projektų įgyvendinimą. Anksčiau jis daugiau nei 17 metų ėjo projektų direktoriaus, viceprezidento bei kitas pareigas inžinerijos bendrovėje „Sweco“, kur aktyviai prisidėjo įgyvendinant daugelį Lietuvos strateginės reikšmės infrastruktūros projektų: elektros energijos jungčių statybos, Ignalinos atominės elektrinės objektų deaktyvavimo ir demontavimo, suskystintų gamtinių dujų terminalo, atliekų deginimo įrenginių Vilniuje ir Kaune statybos bei kitų projektų.
 
Valstybės tarnautojas G. Karalius yra energetikos ministerijos Energijos saugumo grupės vyresnysis patarėjas. Kaip kandidatas į „Litgrid“ valdybą jis atrinktas siekiant įgyvendinti Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos įstatymą, kuris nustato, jog pirmos ir antros kategorijos nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbios įmonės visuotinio akcininkų susirinkimo renkamame kolegialiame priežiūros ar valdymo organe turi būti bent vienas valstybės tarnautojas. Energetikos ministerijoje G. Karalius dirba daugiau negu 7 metus. Vienos pagrindinių jo užduočių yra sinchronizacijos projekto įgyvendinimo priežiūra ir koordinavimas, taip pat elektros energetikos sistemos saugumo ir patikimumo stiprinimas.
 
Iš viso „Litgrid“ valdybą sudaro 5 nariai, renkami 4 metų kadencijai: du patronuojančios bendrovės („EPSO-G“) deleguoti nariai, du nepriklausomi valdybos nariai ir vienas valdybos narys – valstybės tarnautojas. Šios kadencijos valdyba darbą pradėjo 2020 metų balandį. Nuo tada jos nare buvo ir Jūratė Marcinkonienė, šiuo metu einanti bendrovės „GET Baltic“ generalinės direktorės pareigas, kurią patronuojanti bendrovė nusprendė  iš valdybos atšaukti. „Litgrid“ valdybos kadencija baigsis 2024 metų balandžio 20 dieną.