Naujienos

2020-09-08

Du sinchronizacijos projektai žengia į priekį: patvirtintos linijos Kruonio HAE – Bitėnai ir Mūšos skirstyklos vystymo planų koncepcijos

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ užbaigė dviejų projektų – elektros perdavimo linijos Kruonio HAE – Bitėnai ir Mūšos skirstyklos – inžinerinės infrastruktūros vystymo planų strateginio pasekmių aplinkai vertinimo ir koncepcijos stadiją. Tai 2 iš 14 strateginių valstybės projektų, būtinų Lietuvos elektros sistemos sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais.
 
330 kV elektros perdavimo linijos Kruonio HAE–Bitėnai statybos projektas apima dalies dabar esančios linijos Jurbarkas-Bitėnai rekonstravimą iš vienos grandies į dviejų grandžių ir naujos atkarpos nuo  linijos Jurbarkas – Bitėnai  iki linijos Kruonio HAE – Sovetskas statybą. Mūšos skirstykla bus pastatyta Joniškio rajone, linijų tarp Jelgavos (Latvija), Šiaulių ir Telšių T formos sujungimo vietoje. Projektų inžinerinės infrastruktūros vystymo planų koncepcijos, kuriose numatytos principinės elektros perdavimo linijų trasos bei skirstyklos vieta, patvirtintos LR energetikos ministerijos įsakymu rugpjūčio 27 ir rugsėjo 3 d.
 
„Ruošiame Lietuvos elektros sistemą darbui vienu dažniu su kontinentinės Europos tinklais, tam būtina sustiprinti šalies elektros perdavimo tinklą rekonstruojant esamas, tiesiant naujas linijas, įrengiant kitą tinklo infrastruktūrą. Kadangi sinchronizacija apima ir atsijungimą nuo posovietinės IPS/UPS sistemos, turime pritaikyti tinklą darbui nesinaudojant esamomis tarpsisteminėmis linijomis su Kaliningradu ir Baltarusija. Linija Kruonio HAE – Bitėnai, einanti palei vakarinį šalies pasienį, būtent todėl ir reikalinga“, – sako Gerda Krasauskė, „Litgrid“ Strateginės infrastruktūros departamento direktorė.
 
Mūšos skirstykla, anot jos, sprendžia kitą problemą: šiuo metu esantis T formos trijų linijų sujungimas nėra pakankamai patikimas, nes bendras jų ilgis siekia net 182 km. Vadinasi, atsiradus sutrikimui vienoje vietoje, atsijungia visos trys linijos. Nauja skirstykla užtikrins patikimesnį elektros tiekimą Šiaurės Lietuvoje, kadangi ilgiausia atkarpa bus kone tris kartus trumpesnė nei dabar.
 
Bendras planuojamos linijos Kruonio HAE  – Bitėnai ilgis siekia 102 km, iš jų 63 km bus naujas inžinerinis koridorius Vilkaviškio, Šakių, Jurbarko rajonų savivaldybėse, o 39 km – esamos linijos rekonstrukcija neišeinant iš dabartinės apsaugos zonos ribų.
 
Mūšos skirstyklos projektas apima 3,69 ha ploto skirstyklą ir 3,4 km naujų elektros linijų.
 
„Naujas linijas tiesiame, nes šiuo metu susijungimas yra kultūros paveldo teritorijoje – Saulės mūšio vietoje. Todėl skirstyklą planuojame į šiaurę nuo šios teritorijos, o elektros linijas iki jos taip pat atvedame apeidami kultūros paveldo apsaugos zoną. Teritorijų planavimas – svarbi ir atsakinga visų sinchronizacijos projektų dalis, todėl planuodami tiek linijų trasas, tiek skirstyklos vietą atidžiai atsižvelgėme į aplinkosaugos, socialinius kriterijus, esame pasiruošę atsakyti į visus gyventojams kylančius klausimus“, – teigia G. Krasauskė.
 
Šiuo metu pagal patvirtintas koncepcijas konkretizuojami projektų sprendiniai. Abiejų projektų teritorijų planavimą numatoma baigti per 2021 m., o linijas nutiesti ir skirstyklą pastatyti planuojama 2025 m.
 
Šiuo metu „Litgrid“ jau baigė du iš 14 Vyriausybės patvirtintų sinchronizacijos projektų – pernai buvo išplėsta Bitėnų pastotė, o šiemet – nutiesta nauja 110 kV linija Pagėgiai–Bitėnai.
 
Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia vadinamajame BRELL žiede, kuriame elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Prisijungti prie kontinentinės Europos tinklų ir veikti sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis kontinentinės Europos valstybėmis planuojama 2025 m.