Naujienos

2020-08-20

Lietuvos elektros gamintojams – galimybės dalyvauti Lenkijos pajėgumų aukcionuose

Rugpjūčio 18 d. Lietuvos ir Lenkijos perdavimo sistemos operatoriai „Litgrid“ ir PSE pasirašė sutartį, kuria sudaromos galimybės Lietuvos pajėgumų teikėjams dalyvauti Lenkijos pajėgumų mechanizmo aukcionuose. 
 
Išankstinis aukcionas, skirtas Lietuvos tiekėjams, vyks pirmadienį, rugpjūčio 24 d. Dalinamės aktualia informacija ketinantiems dalyvauti.
 
Išankstinio aukciono dalyviai informaciją iš PSE, ar jų pateiktos paraiškos buvo priimtos, ar ne, gaus ne vėliau kaip per 7 dienas po išankstinio aukciono. Pajėgumų tiekėjai, kurių paraiškos buvo priimtos, dalyvaus kitame Lenkijos pajėgumų mechanizmo procese – pagrindinio aukciono kvalifikacinėje atrankoje dėl pajėgumų tiekimo 2025 metais. Pagrindinio aukciono kvalifikacinės atrankos metu išankstinio aukciono laimėtojas pakeičia savo paraišką pasiūlymu su pajėgumų aukciono vienetu, kurį sudaro fiziniai pajėgumų įrenginiai. Pajėgumų tiekėjas turės pateikti PSE kvalifikacinės atrankos paraišką per pirmąsias 10 kalendorinių dienų nuo pagrindinio aukciono kvalifikacinės atrankos pradžios  (2020 m. rugsėjo 7–16 d.).
 
Paraiškoje turės būti pridėti Lenkijos pajėgumų rinkos taisyklėse (Capacity Market Rules) numatyti  7.4 ir 7.5 priedai, patvirtinti Lietuvos perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“. Pagal su PSE sudarytą sutartį, „Litgrid“ įvertins pajėgumų tiekėjų iš Lietuvos, laimėjusių Lenkijos pajėgumų rinkos išankstinį aukcioną, PSE teiktiną informaciją ir sudarys galimybę laimėtojams iš Lietuvos pateikti savo kvalifikacines atrankos paraiškas PSE ne vėliau kaip iki 2020 m. rugsėjo 16 d.
 
 
Informacinį paketą Lietuvos pajėgumų tiekėjams, norintiems dalyvauti išankstiniame Lenkijos pajėgumų aukcione, galite rasti čia: https://www.pse.pl/aktualnosci-rynku-mocy/-/asset_publisher/XaFia9l65YKy/content/information-package-on-the-pre-auction
 
Daugiau informacijos apie pajėgumų aukcionus Lenkijoje galite rasti čia: www.rynekmocy.pl
 
Kontaktinis el. paštas: [email protected]