Naujienos

2020-09-23

„Litgrid“ elektros gamintojus ir vartotojus prie perdavimo tinklo prijungs greičiau: procesas sutrumpėjo bent 8 mėnesiais

Elektros gamintojai ar didieji vartotojai prie „Litgrid“ valdomo perdavimo tinklo prisijungs bent 8 mėnesiais greičiau. Be to, nuo šiol naujieji gamintojai ar vartotojai gali rinktis, ar prisijungimui reikalingus statybos darbus įsigis ir atliks perdavimo sistemos operatorius, ar jie patys.
 
„Greitesnis vartotojų prijungimas didina Lietuvos patrauklumą verslui, kuriam svarbi elektros energija, o spartesnis gamintojų prijungimas – aiškus signalas, kad „Litgrid“ yra pasiruošęs atliepti augančio atsinaujinančių energijos išteklių sektoriaus poreikius“, – sako „Litgrid“ Perdavimo tinklo departamento direktorius Vidmantas Grušas.
 
Optimizuotas „Litgrid“ valdomas gamintojų ir vartotojų prijungimo procesas vidutiniškai trumpėja nuo 30 iki 22 mėnesių. Be to, teisės aktų pakeitimai norintiems prisijungti numato pasirinkimą visą procesą sutrumpinti dar bent puse metų, jei statybos darbus įsigys ir organizuos patys, be viešųjų pirkimų procedūros.
 
„Iki šiol prie perdavimo tinklo prisijungiantys gamintojai ar vartotojai neturėjo pasirinkimo – pagal teisės aktus statybos darbus turėjo įsigyti ir organizuoti „Litgrid“, kuris yra perkantysis subjektas ir privalo tai daryti viešųjų pirkimų keliu. Vien pirkimo procedūroms kas kartą reikėjo skirti apie 6 mėn. Dabar, jei prisijungti prie tinklo nori privatus subjektas, jis gali šią dalį praleisti“, – teigia V. Grušas.
 
Prie perdavimo tinklo norintys prisijungti gamintojai pirmiausia supažindinami su išankstinėmis prijungimo sąlygomis, o gamintojui priėmus sprendimą, pasirašomas ketinimų protokolas ir išduodamos prijungimo sąlygos.
 
Prie perdavimo tinklo taip pat gali prisijungti vartotojai, kurių prijungimas prie skirstomojo tinklo negalimas dėl techninių ar eksploatacijos galimybių, arba ketinantys prijungti ne mažesnės nei 10 MW leistinosios galios elektros įrenginius.