Naujienos

2021-01-18

„Litgrid“ pradeda sinchronizacijai svarbios elektros perdavimo linijos rekonstrukciją Vakarų Lietuvoje

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ pasirašė sutartį dėl 330 kV elektros perdavimo oro linijos Klaipėda–Grobinė rekonstrukcijos projektavimo ir rangos darbų. Ši rekonstrukcija yra reikalinga įgyvendinti strateginiam Lietuvos tikslui – sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais.
 
Dalis linijos, jungiančios Klaipėdos ir Grobinės (Latvija) pastotes, bus rekonstruojama iš viengrandės į dvigrandę. Tai reiškia, kad esamame inžineriniame koridoriuje bus keičiamos oro linijos atramos ir tiesiami nauji laidai. Rekonstrukcija apims 33 km atkarpą nuo būsimos Darbėnų pastotės iki Kretingos–Klaipėdos rajonų ribos.
 
Ši rekonstrukcija yra pirmas sinchronizacijos projekto „330 kV elektros perdavimo linijos Darbėnai–Bitėnai statyba“ etapas. Būsimoji linija sustiprins perdavimo tinklą Vakarų Lietuvoje ir užtikrins patikimą jo veiklą, nutiesus jūrinę jungtį su Lenkija „Harmony Link“.
 
„Atlikti skaičiavimai rodo, kad integravus Lietuvos elektros energetikos sistemą į kontinentinės Europos tinklus, esamas Vakarų Lietuvos tinklas galimai taptų pernelyg apkrautas. Todėl bus stiprinamas šalies elektros perdavimo tinklas ir užtikrinama patikima jo veikla, tiek rekonstruojant esamas, tiek tiesiant naujas linijas. Linijos Klaipėda–Grobinė rekonstrukcija – svarbi šio proceso dalis“, - sako Gerda Krasauskė, „Litgrid“ Strateginės infrastruktūros departamento direktorė.
 
Šių metų vasarą skelbtą techninio projekto parengimo ir rangos paslaugų pirkimą laimėjo tiekėjų grupė, susidedanti iš UAB „Empower-Fidelitas“ ir „Empower AS“, sutartis su rangovu pasirašyta sausio 15 dieną. Sutarties vertė – 9,7 mln. Eur be PVM.
 
Rekonstrukcijos projektavimo darbus planuojama užbaigti 2022 m., o rangos darbus – 2023 metais. 
 
Būsimoji 330 kV linija Darbėnai–Bitėnai prasidės Darbėnuose, kur „Harmony Link“ jūrinis elektros kabelis sujungs Lietuvos ir Lenkijos elektros perdavimo tinklu, eis aplink Klaipėdą iki Bitėnų, esančių Rusijos Kaliningrado srities pasienyje. Ji bus suformuota dviem etapais. Pirmajame etape rekonstruojama atkarpa nuo būsimos Darbėnų pastotės iki Kretingos–Klaipėdos rajonų ribos, linija keičiama iš viengrandės į dvigrandę. Antrajame etape bus tęsiama linijos Klaipėda–Grobinė rekonstrukcija Klaipėdos rajone, statoma nauja linijos atkarpa aplink Klaipėdos miestą ir rekonstruojama maždaug 80 km linijos Klaipėda-Šyša-Bitėnai atkarpa nuo naujai pastatytos linijos iki Bitėnų transformatorių pastotės. 
 
330 kV oro linijos Darbėnai–Bitėnai statybos projektas yra vienas iš 14 Vyriausybės patvirtintų ypatingos svarbos sinchronizacijos projektų. „Litgrid“ šiuo metu jau įgyvendino 3 iš šių projektų: 330 kV Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimą, 110 kV linijos Pagėgiai–Bitėnai statybą ir 330 kV linijos Lietuvos elektrinė–Vilnius rekonstrukciją.
 
Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia vadinamajame BRELL žiede, kuriame elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Parengti Lietuvos elektros energetikos sistemą atjungimui nuo Rusijos ir Baltarusijos tinklų ir veikti sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis žemyninės Europos valstybėmis planuojama 2025 m.