Naujienos

2020-05-26

Baltijos šalių ir Lenkijos elektros perdavimo sistemos operatoriai pateikė 1,2 mlrd. eurų paraišką CEF finansavimui gauti

 
Šiandien Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos perdavimo sistemos operatoriai pateikė bendrą 1,2 mlrd. eurų paraišką Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizacijos su Europos tinklais projektui finansuoti. Tai bus didžiausias sinchronizacijos finansinis paketas ir pirmas kartas, kai paraišką teikia visos keturios šalys.
Teikdami paraišką „Connecting Europe Facility“ (CEF) fondui, keturi operatoriai - „Litgrid“ (Lietuva), „Augstsprieguma tīkls“ (Latvija), „Elering AS“ (Estija) ir PSE (Lenkija) - siekia finansinės paramos antrajam sinchronizacijos projekto etapui – jūrinio kabelio „Harmony Link“ statybai, vidinių kiekvienos šalies tinklų stiprinimui, sinchroninių kompensatorių statybai bei IT valdymo sistemų atnaujinimui. Paraiškoje  462 mln. eurų sudaro Lietuvos dalis, 100 mln. eurų – Latvijos, 111 mln. eurų  – Estijos, 521 mln. eurų – Lenkijos.
„Ši keturių šalių partnerystė yra svarbus regioninio solidarumo ženklas. Jis patvirtina, kad sinchronizacijos su kontinentiniais Europos tinklais projektas vyksta sklandžiai pagal planą, efektyviai ir laiku. Šis bendradarbiavimas dešimtmečius turės tiesioginės teigiamos įtakos mūsų šalių visuomenei, nes įgyvendinus visus reikiamus paruošiamuosius veiksmus, 2025 metais Baltijos šalims bus atveriamas kelias į ilgai lauktą energetinę nepriklausomybę nuo Rusijos. Lenkijos dalyvavimas paraiškos teikime yra ypač svarbus – tai rodo, kad Baltijos šalys  turi strateginės kaimynės paramą sinchronizacijai reikalingai infrastruktūrai sukurti“, - sako „Litgrid“ generalinis direktorius Daivis Virbickas.
Sinchronizacijos projektas svarbus kuriant bendrą Europos elektros rinką, užtikrinant saugų elektros perdavimą ir energetinę nepriklausomybę nuo Rusijos sistemų. Jis taip pat turės įtakos glaudesniam ekonominiam bendradarbiavimui.
Šiandien teikiama paraiška CEF yra jau antroji sinchronizacijos projekte.  2018 m. trys Baltijos šalys kreipėsi į CEF dėl finansavimo pirmam sinchronizacijos projekto etapui, kurio metu yra stiprinami šalių vidaus tinklai. Bendra Baltijos šalyse įgyvendinamų investicijų vertė siekia 432 mln. eurų. 2019 metais CEF taip pat suteikė 10 mln. eurų paramą „Litgrid“ ir Lenkijos PSE jūrinės jungties „Harmony Link“ parengiamiesiems darbams atlikti.
CEF yra pagrindinė ES finansavimo priemonė, skatinanti augimą, darbo vietų kūrimą ir konkurenciją per tikslines investicijas į infrastruktūrą Europoje. Bendra paraiška dar kartą rodo stiprų Baltijos šalių siekį padidinti tiekimo saugumą ir išnaudoti didelį šalių energetikos sistemos potencialą.