Naujienos

2020-10-02

Europos Sąjunga skyrė maksimalų finansavimą Baltijos šalių sinchronizacijos antrojo etapo kertiniams projektams

Ketvirtadienį ES infrastruktūros tinklų fondo „Connecting Europe Facility“ (CEF) koordinacinis komitetas nusprendė skirti maksimalią galimą paramą kertiniams Baltijos šalių sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais projektams. Pagal bendrą Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos perdavimo sistemų operatorių paraišką suteikta 719,7 mln. Eur parama užtikrins sklandų didžiausių infrastruktūros projektų įgyvendinimą ir leis jau 2025 m. Baltijos šalims pradėti veikti vienu dažniu su Lenkija ir kitomis kontinentinės Europos šalimis.
 
Maksimalaus 75 % intensyvumo parama skirta svarbiausiems ir jau pradėtiems vykdyti sinchronizacijos projektams. Jūrinės Lietuvos ir Lenkijos jungties „Harmony Link“ statybai skirta 493 mln. Eur parama, sinchroninių kompensatorių įrengimui Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje – 166,5 mln. Eur, likusi dalis – tinklų modernizavimui bei plėtrai, kuri reikalinga „Harmony Link“ jungties integravimui.
 
Kartu keturių perdavimo sistemų operatorių PSE (Lenkija), „Augstsprieguma tīkls“ (Latvija), „Elering AS“ (Estija) ir  „Litgrid“ (Lietuva) vykdomiems projektams Europos Komisija skyrė  apie tris ketvirtadalius viso šių metų energetikos projekrams numatyto CEF biudžeto, kuris sekė 979,6 mln. Eur. Skaičiuojant kartu su 324 mln. Eur siekiančiu pirmojo sinchronizacijos etapo finansavimu, kuris iki šiol skirtas trijų Baltijos šalių tinklų atnaujinimui ir stiprinimui bei  parengiamiesiems „Harmony Link“ darbams, ES parama sinchronizacijai jau viršijo 1 mlrd. Eur. Tai yra rekordinė paramos suma tarp visų bendrijos finansuotų energetikos projektų. 
 
„Sprendimas skirti finansavimą kartu yra ir Europos solidarumo su Baltijos šalimis išraiška bei patvirtinimas, kad Baltijos šalių integracija į bendrą Europos elektros tinklų sistemą yra svarbiausias energetikos projektas ne tik mums, bet ir visai Europai. Esame dėkingi už parodytą pasitikėjimą, kartu su partneriais jaučiame didelę atsakomybę, sinchronizacija būtų įgyvendinta sklandžiai ir laiku. Jau vyksta parengiamieji darbai „Harmony Link“ projekte, esame paskelbę sinchroninių kompensatorių pirkimus, tad darome viską, kas priklauso nuo mūsų, kad šis megaprojektas sklandžiai judėtų pirmyn ir per Covid-19“,  – sako Daivis Virbickas, „Litgrid“ generalinis direktorius.
 
Iš viso į kvietimą dėl CEF finansavimo energetikos projektams šiemet gautos 28 paraiškos. Sinchronizacijos antrojo etapo projekto paraiška buvo įvertinta aukščiausiu balu iš visų pateiktų.
 
Šiemet gegužės pabaigoje Baltijos šalių ir Lenkijos perdavimo sistemų operatorių pateiktoje paraiškoje CEF buvo įtraukta ir daugiau projektų, kuriems skubus finansavimas šiuo metu nėra būtinas. Bendra projektų suma iš viso siekė 1,22 mlrd. Eur, o prašoma pramos suma – 915 mln. Eur. Dėl paramos likusiems projektams numatoma į CEF kreiptis kitais metais.
 
Sinchronizacijos projektas svarbus kuriant bendrą Europos elektros rinką, užtikrinant saugų elektros perdavimą ir energetinę nepriklausomybę nuo Rusijos sistemų. Jis taip pat turės įtakos glaudesniam ekonominiam bendradarbiavimui.