Naujienos

2022-02-24

Lietuvos elektros energetikos sistema veikia stabiliai, įprastu režimu

Elektros perdavimo sistemos operatorė  „Litgrid“, valdanti Lietuvos aukštos įtampos elektros tinklus, informuoja, kad Lietuvos elektros energetikos perdavimas vyksta įprastu režimu ir apimtim.
 
„Lietuvos elektros energetikos sistema veikia įprastu režimu ir elektra tiekiama mūsų klientams kaip įprastai. Atidžiai stebime situaciją ir esame pasirengę veikti, jei to prireiktų. Noriu atkreipti dėmesį, kad Lietuva turi rezervų bei vietos elektros energijos generacijos, bei jau išbandytų ir nuolat veikiančių tarptautinių jungčių, kurios padeda išlaikyti sistemą stabilią. Be to, 2021 metų gruodį atliktas sinchroninės jungties bandymas su Lenkijos elektros perdavimo sistemos operatoriumi PSE parodė, kad esant reikalui jau dabar galime veikti kartu su Vakarų Europos elektros tinklais“, - sako Rokas Masiulis, „Litgrid“ generalinis direktorius.
 
Šiuo metu Lietuva pasigamina daugiau nei trečdalį sunaudojamos elektros energijos, iš jos pusę pagamina vėjo elektrinės. Likusi dalis yra importuojama per tarptautines jungtis.
 
Baltijos šalims siekiant sinchronizuotis su Vakarų Europos elektros tinklais, jau baigta daugiau nei 40 proc. visų sinchronizacijai reikalingų darbų ir įgyvendinti 5 sinchronizacijos projektai.
 
Prisijungimas prie kontinentinės Europos tinklų ir veikimas sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis kontinentinės Europos valstybėmis bus užtikrintas ne vėliau nei 2025 m.