Naujienos

2021-12-01

„Litgrid“ užbaigs ypač svarbių įrenginių pirkimą: sinchroninius kompensatorius Lietuvoje įrengs „Siemens Energy“

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ užbaigs sinchronizacijos su kontinentine Europa įgyvendinimui būtinų įrenginių – sinchroninių kompensatorių – pirkimą. Trečiadienį vykusiame neeiliniame visuotiniame „Litgrid“ akcininkų susirinkime pritarta sudaryti sinchroninių kompensatorių projektavimo, gamybos ir įrengimo darbų sutartį su pirkimą laimėjusia bendrove „Siemens Energy“.
 
„Litgrid“ su pirkimą laimėjusia „Siemens Energy“ artimiausiu metu sudarys 87,4 mln. eurų (be PVM) sutartį, pagal kurią rangovai turės užtikrinti ir garantinį aptarnavimą bei atsargines dalis, būtinas sinchroninių kompensatorių prieinamumui ir patikimumui užtikrinti.
 
„Pasirašę sutartį su „Siemens Energy“ užbaigsime pagrindinį pirkimą projekte, kuris turi antrą didžiausią biudžetą po „Harmony Link“. Tinklo inerciją užtikrinantys sinchroniniai kompensatoriai yra vienas svarbiausių elementų, reikalingų užtikrinti sėkmingą Baltijos šalių elektros sistemų veikimą po sinchronizacijos 2025 metų, o ateityje šie įrenginiai prisidės ir prie sklandesnės atsinaujinančių elektros energijos šaltinių integracijos“, – teigia „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.
 
Sinchroninis kompensatorius – tai perdavimo tinkle įrengtas didelis besisukantis variklis, kuris pats negamina elektros, o ją naudoja. Sukimosi sukurta inercija padeda užtikrinti stabilų sistemos dažnį ir patikimą sistemos darbą. Panašūs įrenginiai veikia Airijos, Danijos, Vokietijos, Italijos, Norvegijos elektros sistemose.
 
Išnagrinėjus elektros srautų situaciją Lietuvos elektros energetikos sistemoje po sinchronizacijos su kontinentinės Europos elektros sistema, nuspręsta įrengti tris sinchroninius kompensatorius Alytaus, Telšių ir Neries (Nemenčinė, Vilniaus rajonas) transformatorių pastotėse.
 
„Siemens Energy“ sinchroninius kompensatorius 2023 m. sumontuos Alytaus ir Telšių transformatorių pastotėse, o 2024 m. – ir Neries (Vilniaus rajonas) transformatorių pastotėje. Sutartyje numatyta galimybė šiuos terminus pratęsti, jeigu bus reikalinga atlikti pilną poveikio aplinkai vertinimą.
 
Šiose vietovėse įrenginiai efektyviausiai padės išlaikyti Lietuvos elektros energetikos sistemos stabilumą po atsijungimo nuo Rusijos ir Baltarusijos tinklų. Ruošiantis Baltijos šalių sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais, Latvijoje ir Estijoje taip pat bus įrengiama po tris sinchroninius kompensatorius.
 
„Litgrid“ sinchroninių kompensatorių įrengimo projekte, kuris iš dalies finansuojamas iš ES Europos infrastruktūros tinklų priemonės, šiuo metu vykdo ir inžinerinių konsultacinių paslaugų pirkimą, paskelbtą rugsėjo mėnesį.
 
Sinchroninių kompensatorių įrengimas – vienas iš 15 Vyriausybės patvirtintų ypatingos valstybinės svarbos sinchronizacijos projektų, kurie apima naujos jūrinės jungties su Lenkija „Harmony Link“ statybą, vidinių tinklų stiprinimą ir sistemos valdymo bei IT tobulinimą ir kitus darbus.
 
Šiuo metu 4 iš sinchronizacijos projektų jau yra įgyvendinti. Tai 330 kV Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimas, 110 kV linijos Pagėgiai-Bitėnai statyba, 330 kV linijos Lietuvos elektrinė-Vilnius rekonstrukcija ir „LitPol Link“ jungties išplėtimas. Iki metų pabaigos bus baigta beveik 40 proc. visų sinchronizacijai reikalingų darbų.
 
Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS / UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Prisijungimas prie kontinentinės Europos tinklų ir veikimas sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis kontinentinės Europos valstybėmis bus užtikrintas ne vėliau nei 2025 m.