Naujienos

2021-04-14

„Litgrid“ paskelbė dviejų sinchronizacijos projektų statybos darbų pirkimus

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ paskelbė viešuosius pirkimus projektavimo ir rangos darbams statant 330 kV elektros perdavimo linijas Darbėnai–Bitėnai ir Kruonio HAE–Bitėnai. Šios linijos užtikrins patikimą perdavimo tinklo veiklą, nutiesus jūrinę jungtį su Lenkija „Harmony Link“ ir atsijungus nuo aukštos įtampos elektros perdavimo linijų Rusijos Kaliningrado srityje bei Baltarusijoje.
 
„Litgrid“ trečiadienį paskelbė linijų Darbėnai–Bitėnai ir Kruonio HAE–Bitėnai antrųjų etapų statybos darbų viešuosius pirkimus. Konkursų laimėtojai atliks projektų antrųjų etapų darbus: rengs techninius projektus ir atliks rangos darbus naujai statomose ir rekonstruojamose linijų atkarpose Klaipėdos, Šilutės, Pagėgių, Jurbarko, Šakių ir Vilkaviškio rajonų savivaldybėse. Sutartis su laimėtojais planuojama pasirašyti iki metų pabaigos.
„Ruošdamiesi sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais skiriame didelį dėmesį mūsų šalies elektros perdavimo tinklui. Naujosios linijos sustiprins tinklą, sujungdamos Darbėnus, kuriuose prasidės „Harmony Link“ jungtis, su Lietuvos sistemos rezervą šiuo metu užtikrinančia Kruonio hidroakumuliacine elektrine, įsikūrusia tarp Kauno ir Elektrėnų. Šiuo metu abu projektai vykdomi sėkmingai ir laiku: jau atlikome didžiąją dalį darbų, susijusių teritorijų planavimu, pradėjome linijų pirmųjų etapų projektavimo darbus, užsitikrinome projektų finansavimą iš ES fondų“, - sako Rokas Masiulis, „Litgrid“ generalinis direktorius.
Beveik 140 km ilgio linija Darbėnai–Bitėnai sujungs Kretingos savivaldybėje planuojamą Darbėnų pastotę su Pagėgių savivaldybėje esančia Bitėnų pastote. Didžioji linijos dalis bus rekonstruojama keičiant atramas ir pridedant antrąją grandį esamų linijų apsaugos zonos ribose, tačiau bus nutiesta maždaug 12 km ilgio nauja atkarpa apeinant Gargždų miestą, išplečianti esamą arba suformuojanti naują apsaugos zoną.
Šį projektą sudaro du etapai. Pirmuoju rekonstruojama linijos Klaipėda–Grobinė atkarpa nuo būsimos Darbėnų pastotės iki Kretingos–Klaipėdos rajonų ribos. Rekonstrukcijos metu linija keičiama iš viengrandės į dvigrandę. Šiuo metu jau vykdomi pirmojo etapo projektavimo darbai. Paskelbtas projektavimo ir rangos darbų pirkimas apima antrąjį etapą: linijos Klaipėda–Grobinė rekonstrukciją Klaipėdos rajone, statomą naują linijos atkarpą aplink Klaipėdos miestą ir rekonstruojamą maždaug 80 km linijos Klaipėda-Šyša-Bitėnai atkarpą nuo naujai pastatytos linijos iki Bitėnų transformatorių pastotės.
Linijos Kruonio HAE–Bitėnai bendras ilgis siekia 211 km, iš jų apie 62 km atkarpoje Vilkaviškio, Šakių, Jurbarko rajonų savivaldybėse bus formuojamas naujas inžinerinis koridorius, o beveik 39 km atkarpoje numatyta esamos linijos dalies nuo Jurbarko iki Bitėnų rekonstrukcija panaudojant esamą infrastruktūros koridorių.
Šį projektą sudaro trys etapai. Pirmuoju rekonstruojama dalis linijos nuo Jurbarko iki Bitėnų, linija keičiama iš viengrandės į dvigrandę. Šiuo metu jau vykdomi pirmojo etapo projektavimo darbai. Paskelbtas projektavimo ir rangos darbų pirkimas apima antrąjį etapą, kuriame bus statoma nauja linija nuo rekonstruotos atkarpos iki esamos 330 kV linijos Kruonio HAE–Sovietskas Vilkaviškio r. savivaldybėje. Trečiuoju etapu bus vykdomas Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimas ir naujai suformuotos linijos prijungimas.
Šios linijos yra 2 iš 14 strateginių valstybės projektų, būtinų Lietuvos elektros sistemos sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais. „Litgrid“ jau įgyvendino tris iš šių projektų: 330 kV Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimą, 110 kV linijos Pagėgiai–Bitėnai statybą ir 330 kV linijos Lietuvos elektrinė–Vilnius rekonstrukciją.
Baltijos šalių sinchronizaciją su kontinentinės Europos tinklais planuojama įgyvendinti 2025 m. Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia vadinamajame BRELL žiede, kuriame elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje.
 
Apie „Litgrid“:
AB „Litgrid“, Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorius, palaiko stabilų šalies elektros energetikos sistemos darbą, valdo elektros energijos srautus ir sudaro sąlygas konkurencijai atviroje elektros rinkoje. Bendrovė Lietuvoje valdo daugiau kaip 7 tūkst. km oro linijų, daugiau kaip 200 transformatorių pastočių ir 17 tarpsisteminių linijų su kitomis šalimis, nuolat vykdo jų priežiūrą, siekiant užtikrinti tinkamą elektros energijos perdavimą visiems šalies gyventojams, įstaigoms ir kitoms organizacijoms.
Nuo 2010 m. gruodžio 22 d. AB „Litgrid“ akcijos įtrauktos į vertybinių popierių biržos NASDAQ OMX Vilnius Papildomąjį prekybos sąrašą. 97,5 proc. AB „Litgrid“ akcijų valdo UAB „EPSO-G“, kurių 100 proc. akcijų priklauso LR Energetikos ministerijai.