Naujienos

2023-08-02

Baltijos šalių elektros sistemų operatoriai pasirašė susitarimą: sinchronizacija įvyks 2025 m. vasarį

Lietuvos, Latvijos ir Estijos elektros perdavimo sistemos operatorės „Litgrid“, AST ir „Elering“ pasirašė susitarimą dėl sinchronizacijos datos. Pagal susitarimą, atsijungimas nuo Rusijos valdomos sistemos ir prisijungimas prie kontinentinės Europos tinklų įvyks 2025 m. vasarį.

Susitarime taip pat numatoma, kad Baltijos šalys kartu atsisakys pratęsti su Rusijos ir Baltarusijos operatoriais sudarytą BRELL sutartį 2024 m. vasarą, likus pusei metų iki sinchronizacijos.

„Kartu su partneriais susitarėme dėl konkrečių veiksmų ir datų, atsijungiant nuo Rusijos sistemos ir prisijungiant prie Kontinentinės Europos sinchroninės zonos. Pirmą kartą trijų šalių operatoriai kartu prisiėmė aiškius įsipareigojimus atlikti sinchronizaciją sutartu laiku – 2025 m. vasarį“, – teigia Rokas Masiulis, „Litgrid“ vadovas.

Iki sutartos datos bus atlikti būtiniausi darbai, tokie kaip pirmųjų sinchroninių kompensatorių įrengimas, valdymo sistemų diegimas ir trečiosios linijos tarp Estijos ir Latvijos rekonstrukcija. Kiti su sinchronizacija susiję Baltijos šalių operatorių projektai bus įgyvendinami iki 2025 m. pabaigos ar vėliau.

Numatoma, kad trijų Baltijos šalių ministrai pirmininkai paramą operatorių susitarimui išreikš artimiausiu metu.

Baltijos šalių elektros perdavimo sistemos operatoriai ir Lenkijos energetikos instituto Gdansko skyrius šiemet atliko studijas dėl galimybės atlikti sinchronizaciją anksčiau, nei iki tol numatyta vėliausia 2025 m. pabaigos data.

Studijų rezultatai rodo, kad 2025 m. pradžioje Lietuvos, Latvijos ir Estijos elektros perdavimo sistemos bus pasiruošusios saugiai atsijungti nuo Rusijos valdomos sistemos ir sinchronizuotis su kontinentinės Europos.