Naujienos

2021-05-05

„Litgrid“ savo įrangoje atsisakys šiltnamio efektą keliančių dujų: pradėti du pirmieji aplinkai draugiškų pastočių projektai

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ pasirašė sutartį dėl Baltupio ir Rėkyvos transformatorių pastočių rekonstrukcijos projektavimo ir rangos darbų. Tai pirmosios transformatorių pastotės, kuriose nebus naudojamos šiltnamio efektą sukeliančios dujos.
 
Sutartys su rangovais dėl  Vilniuje ir Šiauliuose esančių transformatorių pastočių rekonstrukcijos pasirašytos balandžio mėnesį. Baltupio pastotės projektavimo ir rangos darbus atliks UAB „Tetas“, Rėkyvos – UAB „Vytrita“.
 
„Baltupio ir Rėkyvos transformatorių pastotės taps pirmosiomis, naudojančiomis inovatyvius ir aplinkai nekenksmingus įrenginius. Tai – svarbus žingsnis mūsų kelyje į aplinkai draugišką elektros perdavimo sistemą. Įvertinę šių pilotinių projektų rezultatus, ateityje sieksime visiškai atsisakyti šiltnamio efektą sukeliančių dujų visose „Litgrid“ transformatorių pastotėse. Tvarumo tikslai išlieka mūsų dėmesio centre ir kitose veiklos srityse – planuojame galimybes integruoti vis daugiau atsinaujinančių išteklių energetikos, rūpinamės, kad mūsų nauji projektai ir esama infrastruktūra darytų kuo mažesnį poveikį aplinkai“, - sako Rokas Masiulis, „Litgrid“ generalinis direktorius.
 
Rekonstruojant 110/10 kV Baltupio ir 110/35/10 kV Rėkyvos transformatorių pastočių 110 kV skirstyklas bus atnaujinama įranga, pradėta eksploatuoti prieš daugiau nei 50 metų. Skirstyklų rekonstravimas užtikrins elektros perdavimo reikiamą patikimumą Vilniaus ir Šiaulių regionuose  ir mažins tinklo eksploatavimo sąnaudas.
 
Šiose Vilniuje ir Šiauliuose esančiose transformatorių pastotėse bus naudojami inovatyvūs jungtuvai bei matavimo transformatoriai, savo sudėtyje neturintys SF6 (sieros heksafluorido) dujų bei izoliacinės alyvos. SF6 dujos yra priskiriamos prie šiltnamio efektą sukeliančių dujų. Dėl savo savybės atmosferoje išsilaikyti labai ilgą laiką, šios dujos įtrauktos į Kioto sąrašą, kuriame – medžiagos, kurių naudojimas turi būti sumažintas.
 
Naujuose jungtuvuose lanko gesinimui bus naudojama vakuuminė kamera, kurioje polių dielektrinę izoliaciją sudaro azoto ir deguonies dujų mišinys: 80 % azoto ir 20 % deguonies. Tai yra beveik analogiška orui sudėtis, todėl išsiskyręs į aplinką šis dujų mišinys jos neteršia. Ši technologija savo saugumu nenusileidžia įprastiems jungtuvams.
 
Baltupio pastotės projektavimo ir rangos darbų sutarties vertė – 1,21 mln. Eur be PVM, Rėkyvos - 2,15 mln.
 
Darbai bus dalinai finansuojami Europos Sąjungos fondų (programų) lėšomis. Rekonstrukcijas planuojama užbaigti 2023 m.
 
Po pilotinių Baltupio ir Rėkyvos transformatorių pastočių projektų bus sprendžiama dėl tolimesnio įrenginių su  šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis atsisakymo Lietuvos elektros perdavimo tinkle.