Sinchronizacija

Litgrid > Sinchronizacija > Sinchronizacijos projektai > 330 kV Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimas

330 kV Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimas

Statusas: projektas užbaigtas.
Projekto tikslas
 
Padidinti elektros tiekimo patikimumą Vakarų Lietuvoje, išplečiant 330 kV Bitėnų skirstomąjį punktą.
 
Projekto reikšmė
 
Ruošiantis sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais, atnaujinamas ir sustiprinamas Lietuvos elektros perdavimo tinklas.
Sinchronizacija su kontinentinės Europos tinklais – tai paskutinis Nepriklausomybės etapas, suteikiantis Lietuvai energetinę laisvę. Mūsų elektros sistema dabar vis dar priklausoma nuo dažnio valdymo Rusijoje, bet jau 2025 m. ji veiks vienoje sinchroninėje erdvėje kartu su kitų Europos šalių sistemomis.
 
Išplėtus 330/110/10 kV Bitėnų transformatorių pastotę (pastatant reikiamos galios antrą autotransformatorių ir 110 kV skirstyklą) sudaryta galimybė prijungti naują 110 kV elektros perdavimo liniją Pagėgiai-Bitėnai ir padidintas elektros tiekimo patikimumas visoms prie 110 kV tranzitinės linijos Klaipėda-Pagėgiai-Jurbarkas prijungtoms transformatorių pastotėms (Šilutės, Juknaičių, Usėnų, Pagėgių, Taurų, Tauragės). Papildomai buvo užtikrinta vėjo elektrinių plėtra regione bei esamų vėjo parkų (Kreivėnų ir Lauksargių) generacijos įtraukimas į Lietuvos elektros sistemą.
 
 
Bendra projekto informacija
 
330 kV transformatorių pastotė išplėsta pastatant 110 kV skirstyklą ir sumontavus antrą autotransformatorių.
 
Tai pirmasis įgyvendintas iš keturiolikos Vyriausybės patvirtintų Lietuvos sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais strateginių projektų.
 
Darbų kalendorius
 
Veikla
Įgyvendinimo data
Pasirašyta projektavimo ir statybos darbų sutartis
2018 m. I ketv.
Baigti statybos darbai, gautas statybų užbaigimo aktas
2019 m. IV ketv.
 
Projekto finansavimas
 
Iš Europos Sąjungos lėšų projektui skirta finansuoti 1,482 mln. Eurų. Projektas iš dalies finansuojamas pagal 2014-2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos 6 prioriteto „Darnaus transporto ir pagrindinių tinklų infrastruktūros plėtra“ 06.3.1-LVPA-V-103 priemonę „Elektros perdavimo sistemos modernizavimas ir plėtra“ iš ES Regioninės plėtros fondo.