Naujienos

2020-04-30

Baltijos šalių elektros perdavimo sistemos operatoriai kurs bendrą galios ir dažnio valdymo bloką

Lietuvos, Latvijos ir Estijos elektros perdavimo sistemos operatoriai pasirašė memorandumą ir sutarė, kad 2025 m. šalims prisijungus prie Vakarų Europos elektros tinklų, jie kartu valdys energetikos sistemos dažnį Baltijos šalių galios ir dažnio valdymo bloke. Memorandume taip buvo įtvirtintas šalių ketinimas kurti bendrą galios rezervų rinką.
Šį svarbų sinchronizacijos projektui susitarimą Baltijos šalių perdavimo sistemų operatoriai – AB „Litgrid“, AS „Augstsprieguma tīkls“ ir AS „Elering“ –  pasirašė balandžio 28 dieną. Susitarime įtvirtinama, kad 2025 m. atsijungus nuo iš Maskvos valdomos elektros energetikos sistemos arba kitaip vadinamo BRELL žiedo, Baltijos šalys bus pasiruošusios veikti savarankiškai ir užtikrinti patikimą energetikos sistemos veikimą efektyviai ir ekonomiškai naudingiausiu būdu.
 „Šios partnerystės nauda visoms šalims yra akivaizdi – apjungiame savo pajėgumus siekdami esminio tikslo - sinchronizacijos. Tai yra visų šalių operatorių prioritetas, jam skiriame visus reikiamus pajėgumus ir dirbame išvien, kad sinchronizacijos projektai sklandžiai vyktų net ir karantino sąlygomis. Jei ekonomikoje šiuo metu galime pastebėti lėtėjimo ženklų, tai sinchronizacijoje jų nėra“, - sako „Litgrid“ vadovas Daivis Virbickas.
Susitarime taip pat numatyta siekti kurti bendrą Baltijos šalių rezervų rinką, kuri skatins rezervų paslaugas teikiančių elektros energijos gamintojų konkurenciją. Galios rezervai skirti kompensuoti trumpalaikius galios ir elektros energijos trūkumus sistemoje. Šiuo metu Lietuvos perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ rinkoje aukcionų būdu kasmet įsigyja paslaugas dėl galios rezervų užtikrinimo, o Lietuvos ir kitų Baltijos šalių elektros energetikos sistemos dažnis centralizuotai yra valdomas iš dispečerinės Maskvoje.
Pasak D. Virbicko, dažnis Lietuvos valdomoje sistemoje yra 50 hercų ir jį būtina palaikyti šiame lygyje. Todėl reikia nuolat rūpintis, kad sistemoje visada būtų pakankamai galios, t. y. veiktų efektyvių gamintojų įranga ir į sistemą būtų tiekiamas reikiamas kiekis elektros.
Memorandume aptariami bendro dažnio valdymo proceso principai, tolesni įgyvendinimo veiksmai, kurie turi būti atlikti iki sinchronizacijos su kontinentinės Europos elektros tinklais. Dėl bendros rezervų rinkos kūrimo dar šįmet perdavimo sistemų operatoriai konsultuosis su rinkoje veikiančiais gamintojais.
Bendras Baltijos galios ir dažnio valdymo blokas numatytas ir pernai Europos perdavimo sistemų operatorių asociacijos ENTSO – E Lietuvai, Latvijai ir Estijai išduotose prisijungimo prie kontinentinės Europos elektros tinklų sąlygose.