Naujienos

2020-04-09

„Litgrid“ kloja pamatus sinchroninių kompensatorių įrengimui

Pasirengimas sinchronizacijai su Europos elektros tinklais kryptingai tęsiamas: perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ pasirašė sutartį su UAB „Tetas“, kuri paruoš Alytaus ir Telšių pastotes sinchroninių kompensatorių įrengimui. Investicijos į šiuos darbus siekia 2,96 mln. Eur.
„Pradėdami pasiruošimą sinchroninių kompensatorių įrengimui mes išpildome dar vieną svarbią sąlygą norint prisijungti prie Vakarų šalių energetikos klubo. Vietovės, kur bus įrengti trys sinchroniniai kompensatoriai, parinktos išanalizavus būsimą elektros srautų situaciją šalies elektros energetikos sistemoje po sinchronizacijos. Nuspręsta, kad jie bus statomi Vilniuje, Alytuje ir Telšiuose – taip jie efektyviausiai padės palaikyti mūsų šalies sistemos stabilumą, kai atsijungsime nuo Rusijos ir Baltarusijos tinklų“, - sako „Litgrid“ vadovas Daivis Virbickas.
UAB „Tetas“ netrukus pradės pasiruošimą rekonstrukcijos darbams 330 kV Telšių ir Alytaus  pastotėse. Investicijos į Telšių transformatorių pastotės rekonstrukciją siekia 1,456 mln. Eur be PVM, o į Alytaus – 1,496 mln. Eur be PVM. Šie darbai yra dalinai finansuojami Europos Sąjungos fondų lėšomis.
Už šias lėšas bus įrengiami jungtuvai, skyrikliai ir kita pirminė įranga, perkeliama dalis esamos transformatorių infrastruktūros ir paruošiama vieta sinchroninių kompensatorių prijungimui prie perdavimo tinklo. Planuojama, kad statybos leidimas šiems darbams bus gautas iki 2021 m. balandžio pabaigos, o darbai pabaigti 2022 m. rugsėjį. Šiuo metu derinamas darbų atlikimo grafikas.
Sinchroniniai kompensatoriai – technologiniu požiūriu naujovė Baltijos šalyje. Jie leis laisvai ir nevaržomai rinktis, kada ir kiek elektros vartoti tuo pačiu užtikrinant visos sistemos darbo stabilumą. Lietuvoje tai itin aktualu, nes į perdavimo tinklą planuojama integruoti iki 700 MW atsinaujinančių energijos išteklių.
Sinchroninių kompensatorių įrengimas numatytas ENTSO-E (Europos perdavimo sistemų operatorių asociacija) Lietuvai ir kitoms Baltijos šalims pernai gegužę išduotose prisijungimo prie kontinentinės Europos tinklų sąlygose. Kaip ir Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje jų bus įrengta po tris.
Pačių sinchroninių kompensatorių statybos rangos viešąjį pirkimą „Litgrid“ planuoja skelbti antrąjį šių metų pusmetį.