Naujienos

2023-12-21

„Litgrid“ pradėjo „Mūšos“ skirstyklos statybos darbus: sinchronizacijai skirtas projektas padidins tinklo patikimumą Šiaurės Lietuvoje

 
Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ pradėjo 330 kV skirstyklos „Mūša“ statybos darbus. Nauja skirstykla Joniškio rajone statoma siekiant sustiprinti Šiaurės Lietuvos elektros perdavimo tinklą ir užtikrinti patikimą jo veiklą ruošiantis Baltijos šalių sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais.
 
„Įgyvendindami „Mūšos“ skirstyklos projektą siekiame padidinti tiekimo patikimumą Lietuvos elektros sistemoje, taip pat užtikrinti didesnius tarpsisteminius pralaidumus su Švedija ir Latvija. Pastatę naują skirstyklą sustiprinsime Šiaurės Lietuvos elektros perdavimo tinklą. Tai yra svarbu siekiant sklandaus sinchroninio Lietuvos elektros sistemos darbo su kontinentinės Europos elektros tinklais, prie kurių prisijungsime 2025 metų vasarį“, – teigia „Litgrid“ vadovas Rokas Masiulis. 
 
Joniškio rajone, Gataučių seniūnijoje suplanuotos „Mūšos“ skirstyklos projektą sudaro 3,69 ha ploto skirstykla ir 3,4 km ilgio naujos elektros linijos. 
 
Dabar šioje teritorijoje yra T raidės formos trijų elektros perdavimo linijų sujungimas, o bendras jų ilgis siekia net 182 km. Tai reiškia, kad atsiradus sutrikimui vienoje vietoje, atsijungtų visos trys linijos. Nauja skirstykla užtikrins patikimesnį elektros tiekimą Šiaurės Lietuvoje, nes ilgiausia prie skirstyklos prijungtų linijų atkarpa bus beveik tris kartus trumpesnė nei dabar. 
 
Be to, prieš kelis dešimtmečius pastatytas trijų linijų sujungimas yra kultūros paveldo teritorijoje – Saulės mūšio vietoje. Todėl nauja skirstykla statoma į šiaurę nuo šios istorinės vietos, o elektros linijos bus atvedamos apeinant kultūros paveldo apsaugos zoną. Darbus planuojama pabaigti 2025 m. pabaigoje.
 
Iš viso „Litgrid“ įgyvendino jau 7 sinchronizacijos projektus. Tai 330 kV Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimas, 110 kV linijos Pagėgiai-Bitėnai statyba, 330 kV linijos Lietuvos elektrinė-Vilnius rekonstrukcija, „LitPol Link“ jungties išplėtimas, avarinio prisijungimo prie kontinentinės Europos tinklų per sinchroninę jungtį „LitPol Link“ bandymas, Šiaurės Rytų Lietuvos perdavimo tinklo optimizavimas ir Lietuvos izoliuoto darbo bandymas.  
 
Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS / UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Trijų Baltijos šalių operatoriai sutarė sinchronizaciją su kontinentinės Europos tinklais atlikti 2025 m. vasarį.
 
Baltijos šalių ir Lenkijos elektros perdavimo sistemų operatorių įgyvendinami sinchronizacijos projektai iš dalies finansuojami Europos Sąjungos lėšomis iš Europos infrastruktūros tinklų priemonės.