Naujienos

2021-09-20

„Litgrid“ išbandžius antrąjį autotransformatorių, „LitPol Link“ jungtis vėl veikia

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ praėjusią savaitę „LitPol Link“ keitiklių stotyje atliko antrojo iš trijų naujų autotransformatorių įjungimo darbus, po kurių penktadienį 22 val. jungties pralaidumas vėl tapo prieinamas prekybai.
 
„Lietuvos ir Lenkijos elektros sistemų jungties „LitPol Link“ keitiklis buvo sustabdytas atliekant antrojo iš trijų autotransformatoriaus įjungimo darbus. Lyginant su pirmojo įrenginio bandymu, šįkart turėjome atlikti daugiau veiksmų, tačiau juos atlikome greičiau nei planuota. Viena iš naujų užduočių buvo patikrinti, kaip veikia autotransformatorių automatinis atšakų valdymas, jiems dirbant lygiagrečiai. Bandymas pavyko sklandžiai, įrenginys buvo sėkmingai įjungtas ir išbandytas pagal numatytus gamintojo ir elektrinių bei elektros tinklų eksploatavimo taisyklių reikalavimus. Kitą mėnesį įjungti įtampą planuojame ir į trečiąjį autotransformatorių, kuris buvo atgabentas vasaros pabaigoje“, – teigia „Litgrid“ Sistemos valdymo centro vadovas Gintautas Monkevičius.
 
Trys identiški 410/345/10,5 kV, 600 MVA galios autotransformatoriai skirti „LitPol Link“ jungties išplėtimui – jų įrengimas yra būtina sąlyga siekiant sinchroniškai susijungti su kontinentinės Europos tinklais. „LitPol Link“ jungties išplėtimo projektą, kuris yra vienas svarbiausių Lietuvai siekiant sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais, planuojama baigti iki metų pabaigos.
 
Per pirmąjį šių metų pusmetį „LitPol Link“ jungties prieinamumas buvo 82,36 proc. Palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, jungties prieinamumas mažėjo dėl atjungimo šių metų gegužę, kai buvo atliekami planiniai priežiūros darbai.
 
500 MW galios „LitPol Link“ jungtį sudaro dvi 163 km ilgio 400 kV elektros perdavimo linijos Alytus–Elkas ir keitiklių stotis Alytuje. Jungtis pradėjo veikti 2015 m.