Naujienos

2021-07-12

„Litgrid“ paskelbė naujos 330 kV linijos Vilnius-Neris statybos darbų pirkimą

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ paskelbė naujos 330 kV elektros perdavimo linijos Vilnius–Neris projektavimo ir rangos darbų viešąjį pirkimą. Ši oro linija reikšmingai sustiprins Vilniaus regiono elektros tinklą ir užtikrins patikimą tiekimą gyventojams ir verslui.
 
Konkurso laimėtojas  parengs techninį projektą, gaus statybą leidžiantį dokumentą ir atliks rangos darbus nutiesiant 330 kV elektros perdavimo liniją, jungiančią Vilniaus ir Neries 330 kV transformatorių pastotes. Oro linija Vilnius–Neris, kartu su pernai rekonstruota oro linija Lietuvos elektrinė-Vilnius ir veikiančia oro linija Lietuvos elektrinė-Neris, aplink sostinę sukurs 330 kV žiedą, kuris užtikrins patikimą elektros tiekimą Vilniaus regione elektros perdavimo tinklus sinchronizuojant su kontinentine Europa.
 
„Nauja 330 kV elektros perdavimo linija Vilnius–Neris yra vienas iš strateginių projektų, būtinų Lietuvos elektros sistemos sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais. Šią liniją nutiesime siekdami sustiprinti Vilniaus elektros mazgą, kad galėtume užtikrinti elektros energijos tiekimo patikimumą po sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais ir patenkinti augantį sostinės elektros poreikį“, - sako „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.
 
Nauja 59,7 km ilgio oro linija bus tiesiama nuo Vilniaus rajone, Nemenčinės seniūnijoje esančios Neries transformatorių pastotės iki Marijampolio seniūnijos, kur susijungs su esama 330 kV oro linija Vilnius-Molodečno. Nuo šio taško bus rekonstruojama 22,7 km esamos linijos atkarpa iki Vilniaus transformatorių pastotės Panerių seniūnijoje.
 
Oro linijos Vilnius-Neris statyba yra vienas iš 14 Vyriausybės patvirtintų ypatingos valstybinės svarbos sinchronizacijos projektų, kurie apima jūrinės jungties su Lenkija „Harmony Link“ statybą, esamos jungties „LitPol Link“ išplėtimą, pritaikant darbui su sinchroniniu režimu, 3 sinchroninių kompensatorių įrengimą, vidinių tinklų stiprinimą ir sistemos valdymo bei IT tobulinimą.
Šiuo metu 3 iš sinchronizacijos projektų jau yra įgyvendinti. Tai 330 kV Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimas, 110 kV linijos Pagėgiai-Bitėnai statyba ir 330 kV linijos Lietuvos elektrinė-Vilnius rekonstrukcija. Iš viso šiuo metu baigta daugiau nei ketvirtadalis visų sinchronizacijai reikalingų darbų.
 
Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS/UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Prisijungimas prie kontinentinės Europos tinklų ir veikimas sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis kontinentinės Europos valstybėmis bus užtikrintas ne vėliau nei 2025 m.