Naujienos

2021-10-29

„LitPol Link“ plėtros projektui artėjant prie pabaigos, „Litgrid“ įjungs trečiąjį autotransformatorių

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ kitą savaitę „LitPol Link“ keitiklių stotyje pradės trečiojo naujo autotransformatoriaus įjungimo darbus, dėl kurių bus atjungta Lietuvos ir Lenkijos elektros sistemas jungianti jungtis.
 
Planuojama, kad dėl autotransformatoriaus bandymų tarpsisteminės jungties „LitPol Link“ pralaidumas prekybai nebus prieinamas nuo lapkričio 3 d. 8.00 val. iki lapkričio 6 d. 19.00 val.
 
„Vienas iš svarbiausių pasiruošimo sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais projektų – „LitPol Link“ jungties išplėtimas – artėja prie pabaigos, liko įjungti ir išbandyti paskutinį iš trijų naujų autotransformatorių. Tam turėsime laikinai sustabdyti „LitPol Link“ keitiklį, kad galėtume pagal gamintojo ir elektrinių bei elektros tinklų eksploatavimo taisyklių reikalavimus įjungti įtampą į naują elektros įrenginį ir atlikti kitus veiksmus, numatytus įjungimo programoje“, – teigia „Litgrid“ Sistemos valdymo centro vadovas Gintautas Monkevičius.
 
Pirmieji du „LitPol Link“ išplėtimui skirti autotransformatoriai buvo išbandyti kiek anksčiau. Trijų identiškų 410/345/10,5 kV, 600 MVA galios autotransformatorių įrengimas yra būtina sąlyga siekiant Baltijos šalims sinchroniškai susijungti su kontinentinės Europos tinklais.
 
Per pirmąjį šių metų pusmetį „LitPol Link“ jungties prieinamumas buvo 82,36 proc. Palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, jungties prieinamumas mažėjo dėl atjungimo šių metų gegužę, kai buvo atliekami planiniai priežiūros darbai.
 
500 MW galios „LitPol Link“ jungtį sudaro dvi 163 km ilgio 400 kV elektros perdavimo linijos Alytus–Elkas ir keitiklių stotis Alytuje. Jungtis pradėjo veikti 2015 m.