Naujienos

2020-07-23

„Litgrid“ atliks dalinį izoliuoto darbo bandymą

 
Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ informuoja, kad šių metų rugpjūčio 1-2 dienomis atliks dalinį technologinį izoliuoto darbo bandymą. Jo metu bus testuojama šalies elektros energijos generatorių veikla ir pasirengimas reaguoti į sistemos režimo pokyčius. Lietuvos vartotojams šis bandymas poveikio neturės.
Planuojama, kad bandyme dalyvaus didieji elektros gamintojai – Orlen Lietuva elektrinė, Lietuvos elektrinės septintasis ir devintasis blokai, Kauno termofikacinė elektrinė, Panevėžio elektrinė, bei Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė. Bandymo metu dažnio ir įtampų valdymui bus naudojama jungtis su  Lenkija „LitPol Link“. Tinklo dalyje, kur bus atliekamas bandymas, „Litgrid“ dispečeriai savarankiškai valdys dažnį.
Pasak „Litgrid“ sistemos valdymo centro vadovo Gintauto Monkevičiaus, pagal numatomą bandymo scenarijų elektrinės bus paleistos esant įprastinei tinklo būklei ir tuomet jis bus izoliuojamas, bei pradės veikti salos režimu. Praėjusiais metais taip pat vykotokio pobūdžio izoliuoto darbo bandymas, kurio metu buvo testuojama elektrinių veikla, jas įjungiant dirbti iš karto salos režimu. 
„Mes dirbame pagal patvirtintą planą, kad laiku būtume pasiruošę sinchroniniam darbui su kontinentine Europa. Siekdami užtikrinti Lietuvos elektros energetikos sistemos patikimą veikimą, tokio pobūdžio sistemos bandymus pagal poreikį planuojame vykdyti ir toliau“, -  sako G. Monkevičius. 
„Litgrid“ iš anksto informavo rinkos dalyvius apie planuojamą bandymą per „Nord Pool“ elektros biržos sistemą. Bandymo metu prekyba „LitPol Link“ nebus vykdoma, bei prekyba į Lietuvos pusę   per „NordBalt“  nuolatinės srovės jungtį su Švedija  bus apribota iki 300 MW (maksimali galia 700 MW). Taip pat  nebus vykdoma ir komercinė Kruonio HAE veikla.
Baltijos šalims kryptingai ruošiantis sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais, šių metų rugsėjo mėnesį yra planuojamas Kaliningrado izoliuoto darbo bandymas.