Sinchronizacija

Litgrid > Sinchronizacija > Sinchronizacijos projektai > 330 kV linijos Lietuvos elektrinė-Vilnius rekonstravimas

330 kV linijos Lietuvos elektrinė-Vilnius rekonstravimas

Statusas: projektas užbaigtas.
Projekto tikslas
 
Sustiprinti Vilniaus miesto elektros mazgą ir užtikrinti patikimą elektros perdavimą šalies sostinei, rekonstruojant 330 kV elektros perdavimo oro liniją Lietuvos elektrinė-Vilnius iš viengrandės į dvigrandę.
 
Projekto reikšmė
 
Įgyvendinant valstybės strateginius tikslus ir Lietuvos elektros sistemą perorientuojant dirbti sinchroniniu režimu su kontinentinės Europos tinklais, turi būti užtikrintas patikimas elektros perdavimas ir padidintas elektros tiekimo saugumas.
 
Sinchronizacija su kontinentinės Europos tinklais – tai paskutinis Nepriklausomybės etapas, suteikiantis Lietuvai energetinę laisvę. Mūsų elektros sistema dabar vis dar priklausoma nuo dažnio valdymo Rusijoje, bet jau 2025 m. ji veiks vienoje sinchroninėje erdvėje kartu su kitų Europos šalių sistemomis.
 
Šiuo metu Vilniaus regiono vartotojams elektros energijos tiekimas užtikrinamas iš dviejų 330 kV transformatorinių pastočių – Neries ir Vilniaus. Siekiant užtikrinti patikimą elektros energijos tiekimą tiek esamiems, tiek naujiems vartotojams, Vilniaus regione po sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais, atnaujinta ir sustiprinta 330 kV oro linija nuo Lietuvos elektrinės iki Vilniaus.
 
Elektros perdavimo linijos nuo Lietuvos elektrinės iki Vilniaus rekonstrukcija buvo vienas pirmųjų Vilniaus mazgo stiprinimo darbų, kurie reikalingi užtikrinti patikimą elektros tiekimą po to, kai bus atjungtos Lietuvos ir Baltarusijos elektros sistemas jungiančios linijos.
 
 
Bendra projekto informacija
 
Vykdant elektros perdavimo oro linijos Lietuvos elektrinė–Vilnius rekonstrukciją pakeistos visos linijos atramos, o ant naujai sumontuotų atramų nutiesta dvigrandė elektros perdavimo linija (vietoje buvusios viengrandės). Darbai atlikti esamame inžineriniame koridoriuje, išlaikytos iki tol buvusios apsaugos zonos. Oro linija nutiesta per Elektrėnų, Trakų rajono ir Vilniaus miesto savivaldybes.
 
Darbų kalendorius
 
Veikla
Įgyvendinimo data
Pradėta rengti elektros perdavimo linijos nuo Lietuvos elektrinės iki Vilniaus rekonstrukcijos priešprojektinė studija
2016 m. III ketv.
Paskelbta poveikio aplinkai vertinimo (PAV) programa
2016 m. IV ketv.
Pradėta viešinti PAV ataskaita
2017 m. I ketv.
Priimtas sprendimas, kad poveikio aplinkai požiūriu oro linijos rekonstravimas yra leistinas
2017 m. II ketv.
Gautas statybą leidžiantis dokumentas
2019 m. I ketv.
Projekto pabaiga
2020 m. IV ketv.
 
Projekto finansavimas
 
Iš Europos Sąjungos lėšų projektui skirta finansuoti 8,127 mln. Eurų. Projektas iš dalies finansuojamas pagal 2014-2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos 6 prioriteto „Darnaus transporto ir pagrindinių tinklų infrastruktūros plėtra“ 06.3.1.-LVPA-V-103 priemonę „Elektros perdavimo sistemos modernizavimas ir plėtra“ iš ES Regioninės plėtros fondo.