Naujienos

2021-04-12

„Litgrid“: Lietuvos elektros sistema Baltarusijos bandymų metu veikė patikimai

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ pasibaigus Baltarusijos elektros sistemos bandymams informuoja, kad tiek jų metu, tiek šiuo metu Lietuvos elektros sistema veikia patikimai.
 
Bandymai vyko dvi dienas – balandžio 8 ir 11 d., jų metu buvo atjungtos 330 kV elektros perdavimo linijos tarp Lietuvos Baltarusijos. Sekmadienį 23:30 val. linijos buvo vėl įjungtos, atstatyta iki tol buvusi schema.
 
„Bandymų metu Lietuvos elektros sistema veikė stabiliai, elektra vartotojams buvo užtikrinama vietos generacija ir per veikiančias tarpsistemines jungtis. Bendradarbiaujant trijų šalių operatoriams, balansavimo paslaugos buvo perkamos Baltijos balansavimo rinkoje. Bandymų metu atidžiai stebėjome ir vertinome duomenis, kaip Lietuvos elektros sistema ir elektros rinka veikė atjungus visas keturias 330 kV linijas su Baltarusija. Šie duomenys yra naudingi ruošiantis sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais“, - sako Rokas Masiulis, „Litgrid“ generalinis direktorius.
 
Dėl bandymų balandžio 8 ir 11 d. buvo nežymiai sumažinti tarpsisteminiai pralaidumai tarp Lietuvos ir Latvijos, tačiau didmeninėms elektros kainoms Baltijos šalyse bandymai reikšmingos įtakos neturėjo. Kainas formavo įprastiniai veiksniai, tokie kaip vėjo stiprumas ir paklausos pasiūlos santykis aplinkinėse šalyse.
 
Baltarusijos perdavimo sistemos operatorius yra informavęs Lietuvos, Latvijos ir Estijos operatorius, kad bandymai vykdomi ruošiantis Astravo branduolinės jėgainės eksploatacijai bei numatomai Baltijos šalių desinchronizacijai nuo BRELL.
 
Iki sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais, Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia vadinamajame BRELL žiede, kuriame elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Parengti Lietuvos elektros energetikos sistemą atjungimui nuo Rusijos ir Baltarusijos tinklų ir darbui sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis žemyninės Europos valstybėmis planuojama 2025 m.