Naujienos

2022-07-26

Didelis žingsnis sinchronizacijos link: „Litgrid“ diegia automatinės generacijos valdymo sistemą

 
Lietuvos elektros perdavimo tinklo sistemos operatorė „Litgrid“ baigia įgyvendinti vieną svarbiausių sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais projektų – įdiegti automatinės generacijos valdymo sistemą (AGV). Šis žingsnis svarbus ne tik šaliai, siekiančiai energetinės nepriklausomybės, bet ir elektros rinkos dalyviams, kuriems atsiveria papildomos galimybės uždirbti teikiant galios rezervo paslaugas.
 
Programinės įrangos įsigijimo sutartį „Litgrid“ pasirašė su JAV bendrove „GE Energy Management Services, LLC“. Paraleliai „Litgrid“ ruošiasi skelbti konkursą ir kompiuterinės sistemos valdymo infrastruktūros atnaujinimui. Bendros projekto planuojamos investicijos sieks apie 4,2 mln. eurų. 
 
„Pasirengimas sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais vyksta trimis kryptimis: stipriname fizinį tinklą, diegiame naujas Lietuvos elektros sistemos valdymo priemones ir atliekame bandymus. AGV sistemos diegimas yra svarbus technologinis žingsnis ruošiant Lietuvos sistemos valdymo centrą darbui kontinentinės Europos tinkle. Įgyvendinę šį projektą, taip pat prie perdavimo tinklo prijungę 200 MW baterijų kaupimo sistemas, sinchroninius kompensatorius ir atlikę izoliuoto darbo bandymus, sudarysime pagrindines technines galimybes ankstesnei sinchronizacijai – jau 2024 m. pirmąjį ketvirtį“, – sako Sistemos valdymo departamento vadovas Donatas Matelionis. 
 
Anot jo, po sinchronizacijos Lietuva, Latvija ir Estija bus atsakingos už savarankišką elektros gamybos ir vartojimo balanso, taip pat dažnio savo tinkle valdymą. Todėl AGV padės reguliuoti Lietuvos elektros sistemą taip, kad nesusidarytų disbalansas, galintis paveikti visą kontinentinės Europos sinchroninę zoną. 
 
„AGV sistema užtikrina automatinį elektros sistemos dažnio atkūrimą ir balanso valdymą. Paprastai tariant, AGV sistema nuolat seka elektros tinklo parametrus ir kas kelias sekundes apskaičiuoja reikiamą aktyvuoti galią. Tuomet pagal ją AGV sistema siunčia rezervų aktyvavimo komandas paslaugos tiekėjams ir taip atkuriamas elektros sistemos dažnis į nominalią 50 Hz reikšmę“, – sako Sistemos valdymo departamento vadovas Donatas Matelionis. 
 
Jeigu automatinį dažnio atkūrimo rezervą teikia keli generatoriai, tuomet per 5 minutes nuo įvykio pradžios pradedami aktyvuoti ekonomiškiausi pasiūlymai.  
 
Rezervų rinkoje dalyvaujantys paslaugos teikėjai suformuos pasiūlymus, kuriuose nurodys ir rezervo dydį, ir siūlomą kainą, aiškina D. Matelionis. 
 
 
Elektros rinkos dalyviams – papildomas uždarbis
 
AGV sistemos stiprybė – greitai kompensuoti elektros energijos balanso nuokrypius, taip užtikrinant elektros energijos kokybės parametrus. Įdiegta AGV sistema ir sukurti rinkos mechanizmai leis elektros rinkos dalyviams papildomai įdarbinti lanksčius gamybos, vartojimo ar kaupimo įrenginius ir gauti pajamų. Todėl „Litgrid“ kviečia gamintojus pritaikyti savo sistemas pagal šią programą ir dalyvauti automatinio atkūrimo rezervo paslaugų teikime. 
 
„Su paslaugos teikime dalyvaujančiais paslaugų teikėjais mes realiu laiku keičiamės informacija. Iš jų laukiame duomenų apie automatiškai aktyvuojamas rezervines galias ir darbo režimus, o AGV sistema informuoja apie reikiamą aktyvuoti rezervą ir taip pakeisti darbo tašką“, – sako D. Matelionis. 
 
Elektros rinkos dalyviai, norintys dalyvauti paslaugų teikime, turės pritaikyti savo valdymo sistemas, kad galėtų priimti valdymo komandas iš AGV sistemos ir atitikti kvalifikacinius reikalavimus.  
 
Detalius kvalifikacinius reikalavimus planuojama parengti iki šių metų pabaigos. 
 
Dalis europinės platformos
 
Automatines generacijos valdymo sistemas įsidiegs visos Baltijos šalys. Svarbu tai, kad Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje įdiegtos AGV sistemos kartu taps ir europinės antrinio automatinio rezervo optimizavimo platformos „PICASSO“ dalimi.  
 
Ji leis naudotis kitose šalyse esančiais rezervais ir padės operatoriams optimizuoti rezervo aktyvavimo kaštus. 
 
„Jeigu Lietuvoje yra 5 MW nuokrypis į viršų arba kitaip perviršis, o Latvijoje yra 5 MW nuokrypis į apačią arba deficitas, tuomet „PICASSO“ siunčia korekcijas Lietuvos ir Latvijos AGV sistemoms, kad nė vienas iš operatorių neturi aktyvuoti rezervų. Kitaip tariant, sistemų balanso nuokrypiai kompensuoja vienas kitą, todėl mažinami balansavimo kaštai“, – sako D. Matelionis. 
 
Lietuvoje AGV sistema pilnu pajėgumu pradės veikti kitąmet. 
 
Prisijungti prie bendros Europos balansavimo platformos „PICASSO“ visos Baltijos šalys planuoja kartu 2025 metais.