Naujienos

2021-12-31

„Litgrid“ pasirašė sutartis su elektros gamintojais dėl sisteminių paslaugų užtikrinimo 2022 m.

Perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“, siekdama užtikrinti izoliuotą sistemos veikimą ir atlikti izoliuotos sistemos bandymą 2022 m., su visais Lietuvos ES elektros energijos gamintojais, kurių įrenginiai atitinka izoliuoto sistemos darbo užtikrinimo paslaugos reikalavimus pasirašė izoliuotos sistemos darbo užtikrinimo paslaugų sutartis. 
 
Sutartys pasirašytos su: 
  • • AB „Ignitis gamyba“ (paslaugą teiks Lietuvos elektrinės kombinuoto ciklo blokas ir 8-asis blokas, iš viso 372 MW)
  • • UAB Kauno termofikacijos elektrine (paslaugą teiks Kauno termofikacijos elektrinės TG-2, 104 MW)
  • • AB „Panevėžio energija“ (paslaugą teiks Panevėžio elektrinė, 30 MW)
  • • AB „ORLEN Lietuva“ (paslaugą teiks Mažeikių elektrinės TG-2, 67 MW)
 
Izoliuotos sistemos bandymą planuojama atlikti 2022 m. rugsėjo 10 d., bandymu metu visi izoliuoto sistemos darbo užtikrinimo paslaugą teikiantys įrenginiai bus aktyvuoti ir gamins elektros energiją pagal su perdavimo sistemos operatoriumi suderintą gamybos planą.
 
Perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“, siekdama užtikrinti aktyviosios galios, energijos balanso ir dažnio valdymą 2022 m., pasirašė tretinio aktyviosios galios rezervo paslaugos teikimo sutartį su tretinio aktyviosios galios rezervo aukciono laimėtoja AB „Ignitis gamyba“ (paslaugą teiks Lietuvos elektrinės 7-asis ir 8-asis blokai, iš viso 519 MW).  Antrinis aktyviosios galios rezervas 2022 m. bus užtikrinamas dienos aukcionų būdu, vidutinis antrinio aktyviosios galios rezervo kiekis per metus sieks 397 MW.
 
„Litgrid“, siekiant užtikrinti reaktyviosios galios ir įtampų valdymą bei avarijų ir sutrikimų prevenciją ir jų likvidavimą 2022 m., su AB „Ignitis gamyba“ pasirašė papildomų paslaugų sutartį, pagal kurią reaktyviosios galios ir įtampos valdymas bus atliekamas su Kruonio HAE hidroagregatais, veikiančias sinchroninio kompensatoriaus režimu, o sistemos atstatymas, jei įvyktų totali avarija, būtų atliekamas Kauno HE ir Kruonio HAE hidroagregatų pagalba.