Naujienos

2021-09-20

„Litgrid“ prie Lietuvos elektros perdavimo tinklo prijungė pirmąją bateriją

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ Vilniaus transformatorių pastotėje sumontavo pirmąją prie elektros perdavimo tinklo prijungtą bateriją.
 
1 MW galios ir 1 MWh talpos baterija yra pirmasis pilotinis projektas Baltijos šalyse, kurio metu „Litgrid“ specialistai testuos tokio įrenginio teikiamas galimybes veikti perdavimo tinkle ir klos pagrindus ateities energetikos sprendimams.
 
„Lietuvos elektros energetikos sistema yra transformacijos kelyje, ir naujų technologijų įsisavinimas - viena kertinių sėkmingos transformacijos sąlygų. Tai – pirmoji tokia baterija Baltijos šalyse, kuri ne tik suteiks vertingų žinių, ruošiantis įgyvendinti 200 MW baterijų sistemos projektą, bet ir prisidės prie tinklo stabilumo užtikrinimo rengiantis sinchronizacijai“, – sako LR energetikos ministras Dainius Kreivys.
 
„Lietuvoje šiuo metu turime unikalią situaciją – vykdome sinchronizaciją ir ruošiamės į savo rankas perimti visų elektros sistemos parametrų valdymą, vyksta aktyvi atsinaujinančių išteklių plėtra, ruošiami  ambicingi baterijų projektai. Visa tai sudaro tobulą terpę baterijų energijos kaupimo sistemas panaudoti ne tik kaip priemonę kaupti ir vėliau panaudoti perteklinę atsinaujinančių šaltinių energiją, bet ir pritaikyti jas užtikrinant patikimą elektros perdavimo tinklo darbą. Būtent tam skirtas šis pirmasis projektas – „Litgrid“ specialistai išbandys baterijos galimybes atlikti skirtingas perdavimo tinklo funkcijas realiomis Lietuvos elektros energetikos sistemos veikimo sąlygomis“, – teigia „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.
 
Tokios baterijos pasaulyje jau parodė savo galimybes užtikrinant patikimą aprūpinimą energija. Įgyvendinamas projektas pademonstruos baterijos integraciją vietiniame tinkle ir atskleis pažangias jos funkcijas – sintetinę inerciją, dažnio palaikymą, tinkų perkrovų valdymą, įtampos valdymą ir kitas.
 
Baterijų sistemos gali užtikrinti patikimą ir nenutrūkstamą elektros perdavimo tinklo darbą. Tuo pačiu tai vienas perspektyviausių būdų kaupti ir vėliau panaudoti perteklinę atsinaujinančių šaltinių energiją. Įkrovimo metu baterija veikia kaip energijos vartotojas, o iškrovimo – kaip gamintojas. Tai leidžia perdavimo sistemos operatoriui valdyti galios pusiausvyrą ir sistemos dažnį, t. y., užtikrinti, kad sutaptų pagamintos ir suvartotos energijos kiekiai.
 
1 MW galios ir 1 MWh talpos baterijos technologijų tiekėjas – „Fluence“, energijos kaupimo technologijų bendrovė, įsteigta kompanijų „Siemens” ir „AES“.
 
„Vertiname galimybę prisidėti prie šio „Litgrid“ technologinės lyderystės regione projekto ir padėti išbandyti bateriją elektros perdavimo tinkle, - sako „Fluence“ vyresnysis viceprezidentas ir bendrovės Europos, Artimųjų Rytų ir Afrikos regiono vadovas Paul McCusker. – Turime daug patirties šioje srityje, sukūrėme jas šešių kartų tinklo baterijų technologijas ir jas diegėme dvylikoje Europos šalių. „Fluence“ įgyvendino tokius projektus, žino rinką ir turi technologinį išmanymą, kad atitiktume šiems įrenginiams keliamus griežčiausius patikimumo ir saugumo reikalavimus. Pilotinio projekto metu dirbsime su Lietuvos specialistais ir padėsime atskleisti, kaip baterijos gali prisidėti prie tinklų patikimumo, atsparumo ir tvarumo didinimo Lietuvoje bei Europoje.“
 
Perdavimo tinklo operatorius pagal savo veiklos pobūdį tokių įrenginių ateityje neeksploatuos, tačiau turi pateikti technines jų prijungimo sąlygas ir reikalavimus. Jų patvirtinimas leis kitoms energetikos bendrovėms ir inžinieriniam sektoriui pradėti veikti šioje naujoje srityje.
 
„EPSO-G“ įmonių grupei priklausanti bendrovė „Energy cells“ iki 2022 metų spalio Lietuvoje planuoja įrengti keturių energijos kaupimo įrenginių sistemą, kurių bendra suminė galia sieks mažiausiai 200 MW, o talpa bent 200 MWh. Vilniaus, Alytaus, Utenos ir Šiaulių pastotėse įrengta sistema tarnaus kaip greitas ir lankstus avarinis galios rezervas užtikrinant patikimą ir stabilų Lietuvos elektros energetikos sistemos darbą iki sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais arba izoliuoto elektros energetikos sistemos darbo metu, o ateityje – pagelbės sparčiai augančių atsinaujinančių energijos šaltinių integracijai.