Naujienos

2021-12-14

„Litgrid“ gautas sertifikatas patvirtino informacijos saugai taikomus aukščiausius standartus

 
Artėjant Lietuvos elektros sistemos sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais, elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ atliko informacinės saugos valdymo auditą bei įgijo sertifikatą, kuris patvirtina, kad bendrovės informacijos saugos vadybos sistema atitinka aukščiausius standartus.
 
„ISO/IEC 27001:2017vienas geriausiai žinomų informacijos saugos sertifikatų patvirtina, kad „Litgrid“ taikomos organizacinės ir techninės saugos priemonės atitinka pasaulyje pripažintas gerąsias praktikas. Tai yra įrodymas išorės organizacijoms bei visuomenei, kad „Litgrid“ yra patikimas perdavimo sistemos operatorius bei partneris, kuriam galima patikėti jautrią informaciją ir kuris užtikrins informacijos vientisumą, prieinamumą, konfidencialumą bei nepertraukiamus veiklos procesus. Siekti sertifikato buvo strateginis bendrovės sprendimas“, - sako Rokas Masiulis, „Litgrid“ generalinis direktorius.
 
Sertifikavimo procedūra apėmė rizikos valdymą, saugos politikos principus, standartus ir procedūras, fizinę ir aplinkos saugą, prieigos kontrolę, komunikacijos ir operacijų valdymą, incidentų valdymą, verslo ir veiklos tęstinumo užtikrinimą, išteklių ir turto valdymą, teisės aktų atitikimą. Sertifikuota elektros energijos perdavimo, sisteminių ir kitų pagrindinių Elektros perdavimo operatoriaus teikiamų paslaugų veikla. Informacijos saugumo valdymo sistema siekiama užtikrinti patikimas ir kibernetinėms grėsmėms atsparias paslaugas bei įgyti suinteresuotųjų šalių pasitikėjimą.
 
„Litgrid“ sertifikavimo metu atliktas ir papildomas, tarptautinės elektros perdavimo sistemų operatorių organizacijos ENTSO-E nariams keliamiems atitikties saugumo reikalavimams auditas, kurio apibendrinti rezultatai svarbūs kitiems Europos elektros perdavimo sistemų operatoriams kaip užtikrinimas, kad „Litgrid“ tinkamai rūpinasi informacijos apsauga ir gali toliau kartu sėkmingai įgyvendinti vykdomus regionui reikšmingus projektus.  
 
Šio sertifikato įgijimas padėjo pagrindus būsimam kibernetinio saugumo energetikos kodeksui, kuriuo remiantis  ateityje energetikos įmonėms gali tekti įgyvendinti naujas kibernetinio saugumo užtikrinimo priemones.