Naujienos

2023-06-26

„Litgrid“: strateginiuose projektuose nedalyvauja Kinijos bendrovės

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ informuoja, kad strateginiuose elektros perdavimo sistemos projektuose, įskaitant ir pasiruošimą sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais, nedalyvauja Kinijos bendrovės. Įrangą tiekia patikimos Europos ir JAV įmonės, patikrintos pagal nustatytus nacionalinio saugumo reikalavimus.

Reaguodama į viešojoje erdvėje pateikiamą informaciją, „Litgrid“ patvirtina, kad laikosi visų Lietuvoje galiojančių teisės aktų įgyvendindama tinklo plėtros projektus ir vykdydama viešuosius pirkimus.

Birželio mėnesį vieno iš tiekėjų – Vokietijos „Siemens“ – prašymu į įrangos, atitinkančios „Litgrid“ standartinius techninius reikalavimus, registrą įtraukta „Siemens“ gamykloje Kinijoje pagaminta įranga – jungtuvai, skyrikliai, viršįtampių ribotuvai. Sprendimas priimtas tiekėjui nurodžius, kad jis perkelia įrangos gamybą iš Europos.

„Kai kalbame apie prekes ar paslaugas iš Kinijos, reikia atskirti Kinijos gamintojus ir Europos gamintojus, kurie dalį savo įrangos gamina Kinijoje. Be to, skirtingi reikalavimai taikomi įrangai, kuria gali būti perduodami duomenys – tokiai kaip kompiuteriai, valdymo sistemos, ir elektros tinkle naudojamos pirminės įrangos, tokios kaip jungtuvai. Esame valstybės valdoma įmonė, visas prekes ir paslaugas įsigijame viešuosiuose pirkimuose, atidžiai laikomės visų įstatymų ir iš Kinijos neperkame įrangos, kuri galėtų kelti riziką nacionaliniam saugumui“, – sako Rokas Masiulis, „Litgrid“ vadovas.

„Litgrid“ iš Kinijos neperka jokios įrangos, kuria gali būti perduodami duomenys, kaip tai numatyta Vyriausybės nutarimuose. Bendrovės vykdomuose projektuose nedalyvauja rangovai ar tiekėjai iš Kinijos.
Strateginių projektų rangovai yra tikrinami pagal nustatytus nacionalinio saugumo reikalavimus prieš pasirašant sutartis.

Prieš įtraukiant įrangą į standarinių techninių reikalavimų registrą tikrinama, ar įrangos gamintojams nėra taikomos Jungtinių Tautų, Europos Sąjungos ir JAV sankcijos.
Šiuo metu „Litgrid“ tinkle minėti Kinijoje pagaminti jungtuvai, skyrikliai ir viršįtampių ribotuvai nėra instaliuoti.