Naujienos

2020-09-03

„Litgrid“ pradeda ypač svarbių įrenginių pirkimą: paskelbtas sinchroninių kompensatorių konkursas

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ paskelbė sinchroninių kompensatorių pirkimo konkursą. Šie tinklo inerciją užtikrinantys įrenginiai yra vienas svarbiausių elementų, reikalingų užtikrinti sėkmingą Baltijos šalių elektros sistemų veikimą po sinchronizacijos 2025 m.
 
Trečiadienį paskelbtas pirkimas apima projektavimo, gamybos, įrengimo paslaugas, garantinį aptarnavimą ir atsargines dalis, būtinas sinchroninių kompensatorių prieinamumui ir patikimumui užtikrinti. Sutartį su pasirinktu tiekėju pasirašyti planuojama 2021 m. antrąjį ketvirtį.
 
„Sinchroninių kompensatorių integracija į Lietuvos ir kitų Baltijos šalių elektros energijos sistemas yra svarbus žingsnis, siekiant stabilios energetinės nepriklausomybės, – teigia „Litgrid“ vadovas Daivis Virbickas. – Šie įrenginiai padeda išpildyti būtiną susijungimo su žemyninės Europos elektros tinklu sąlygą – padidinti šalių elektros energetikos sistemos inerciją. Padidinus inerciją Baltijos šalys galės savarankiškai reguliuoti dažnio stabilumą ir tapti nepriklausomomis nuo Rusijos ir Baltarusijos tinklų. Taip pat tai padės įgyvendinti mūsų užsibrėžtą ambiciją – iki 2050 m. 100 proc. Lietuvos suvartojamos elektros energijos gaminti tik iš atsinaujinančių  elektros šaltinių, kadangi sinchroniniai kompensatoriai operatorių dažnai pasitelkiami siekiant integruoti atsinaujinančius išteklius.“
 
Sinchroninis kompensatorius – tai perdavimo tinkle įrengtas didelis besisukantis variklis, kuris pats negamina elektros, o ją naudoja. Sukimosi sukurta inercija padeda užtikrinti stabilų sistemos dažnį ir patikimą sistemos darbą. Panašūs įrenginiai veikia Airijos, Danijos, Vokietijos, Italijos, Norvegijos elektros sistemose.
 
Sinchroniniai kompensatoriai – antrą didžiausią biudžetą turintis sinchronizacijos projektas (po jūrinės jungties su Lenkija „Harmony Link“).
 
Išnagrinėjus elektros srautų situaciją Lietuvos elektros energetikos sistemoje po sinchronizacijos su kontinentinės Europos elektros sistema, nuspręsta sinchroninius kompensatorius įrengti Alytaus, Telšių ir Neries (Vilniaus rajonas) transformatorių pastotėse. Šiose vietovėse įrenginiai efektyviausiai padės išlaikyti Lietuvos elektros energetikos sistemos stabilumą po atsijungimo nuo Rusijos ir Baltarusijos tinklų.
 
Visus tris sinchroninius kompensatorius planuojama įrengti iki 2024 metų pabaigos. Šių metų balandį „Litgrid“ pasirašė 3,57 mln. Eur sutartį su bendrove „Tetas“ dėl Alytaus ir Telšių pastočių paruošimo sinchroninių kompensatorių įrengimui.
 
Sinchroninių kompensatorių įrengimas – vienas iš 14 Vyriausybės patvirtintų sinchronizacijos projektų, turinčių strateginę svarbą valstybei. Šiuo metu „Litgrid“ jau baigė du iš šių projektų – pernai buvo išplėsta Bitėnų pastotė, o šiemet – nutiesta nauja 110 kV linija Pagėgiai–Bitėnai.
 
Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia vadinamajame BRELL žiede, kuriame elektros dažnis centralizuotai valdomas Rusijoje. Prisijungti prie kontinentinės Europos tinklų ir veikti sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis kontinentinės Europos valstybėmis planuojama 2025 m.