Naujienos

2021-06-22

„Litgrid“ paskelbė 330 kV Darbėnų skirstyklos statybos darbų pirkimą

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ paskelbė naujos 330 kV skirstyklos Darbėnuose projektavimo ir rangos darbų viešąjį pirkimą. Ši skirstykla – vienas svarbiausių sinchronizacijos projektų, kurio įgyvendinimas padidins elektros perdavimo sistemos patikimumą ir užtikrins naujos nuolatinės srovės jūrinės jungties su Lenkija „Harmony Link“ integraciją.
 
Statybos darbų viešojo pirkimo laimėtojas parengs techninį ir darbo projektus ir atliks rangos darbus naujai statomoje skirstykloje Kretingos rajone, Žynelių kaime. Sutartį su laimėtoju planuojama pasirašyti iki šių metų pabaigos. Planuojamos projekto investicijos paaiškės sulaukus rangovų pasiūlymų ir pasirašius sutartį su laimėtoju.
 
„Darbėnai yra strategiškai svarbi Lietuvos elektros perdavimo sistemos vieta, kurioje prasidės „Harmony Link“ jūrinė jungtis su Lenkija. Naujoji skirstykla „Harmony Link“ jungtį apjungs su nauja statoma 330 kV oro linija Darbėnai–Bitėnai ir jau veikiančia oro linija Klaipėda–Grobinė. Visi numatyti projekto darbai vyksta tiksliai pagal grafiką: trečiame šių metų ketvirtyje planuojama patvirtinti vystymo planą, statybos darbus pradėsime 2023 metų pradžioje ir užbaigsime 2025-aisiais“, - teigia „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.
 
Darbėnų skirstykla prisidės prie šalies elektros perdavimo tinklo sustiprinimo. Ji bus sujungta su Pagėgių savivaldybėje esančia Bitėnų pastote nauja beveik 140 km ilgio oro linija Darbėnai–Bitėnai. Projektas bus įgyvendinamas atidžiai vertinant techninių sprendimų poveikį aplinkai ir siekiant efektyviai, tačiau ir tvariai išnaudoti turimus išteklius. 
 
330 kV Darbėnų skirstyklos projektas – vienas iš nuoseklių „Litgrid“ žingsnių modernizuojant Lietuvos elektros perdavimo tinklus ir ruošiantis sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais. Šiuo metu 3 iš 14 sinchronizacijos projektų jau yra įgyvendinti. Tai 330 kV Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimas, 110 kV linijos Pagėgiai-Bitėnai statyba ir 330 kV linijos Lietuvos elektrinė-Vilnius rekonstrukcija. Iš viso šiuo metu baigta daugiau nei ketvirtadalis visų sinchronizacijai reikalingų darbų.
 
Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS/UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Prisijungimas prie kontinentinės Europos tinklų ir veikimas sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis kontinentinės Europos valstybėmis bus užtikrintas ne vėliau nei 2025 m.