Naujienos

2023-12-18

Sinchronizacijai svarbioje Bitėnų transformatorių pastotės skirstykloje „Litgrid“ atliko pagrindinius darbus

 
Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ įpusėjo Vakarų Lietuvoje esančios 330 kV Bitėnų transformatorių pastotės skirstyklos rekonstrukcijos projekto darbus.

„Bitėnai yra labai svarbus Lietuvos elektros perdavimo tinklo taškas, nes juose susijungs dvi dvigrandės 330 kV elektros perdavimo linijos: Kruonio HAE–Bitėnai ir Darbėnai–Bitėnai, kurias galime pavadinti Vakarų Lietuvos elektros perdavimo greitkeliu. Bitėnų skirstyklos išplėtimas yra vienas iš Kruonio HAE–Bitėnai statybos projekto etapų. Juo pabaigsime elektros perdavimo linijų statybą ir užtikrinsime elektros tinklo patikimumą ir saugumą visoje Vakarų Lietuvoje, regione galėsime integruoti daugiau atsinaujinančios energijos išteklių. Baigėme pagrindinius pastotės išplėtimo darbus – jau įrengti visi pamatai, pirminiai įrenginiai ir ką tik užbaigtas metalo konstrukcijų montavimas. Liko trijų atramų statymo ir derinimo darbai“, – sako „Litgrid“ vadovas Rokas Masiulis.

Rekonstruojant Bitėnų transformatorių pastotės skirstyklą montuojami trys 330 kV prijunginiai, du 330 kV linijiniai skyrikliai ir ruošiamasi prijungti naujai formuojamas 330 kV elektros perdavimo linijas Kruonio HAE–Bitėnai ir Darbėnai-Bitėnai.

Projekto vertė 7 mln. 195 tūkst. eurų. Pastotės išplėtimo darbų pabaiga numatyta 2025 m. rudenį.

Bitėnų skirstyklos išplėtimas yra 330 kV elektros perdavimo linijos Kruonio HAE–Bitėnai statybos projekto trečiasis etapas.

Pirmasis šio projekto etapas yra beveik 39 km atkarpos 330 kV oro linijos Jurbarkas–Bitėnai rekonstrukcija iš viengrandės oro linijos į dvigrandę, antrasis etapas – naujos maždaug 62 km 330 kV oro linijos nuo Jurbarkas–Bitėnai iki Kruonio HAE–Sovietskas tiesimas. Rugsėjį baigti pirmojo etapo statybos darbai, šiuo metu vyksta antrojo etapo statybos darbai.

Vakarų Lietuvoje vykdoma 330 kV oro linijų Kruonio HAE–Bitėnai ir Bitėnai–Darbėnai statyba yra svarbi sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais ir atsinaujinančių energijos išteklių integracijai į šalies perdavimo tinklą. Statybos metu šios linijos taps pralaidesnės, užtikrins didesnį elektros perdavimo sistemos patikimumą ir saugumą.

2019 m. „Litgrid“ jau įgyvendino Bitėnų 330 kV transformatorių pastotės išplėtimo projektą, tai sudarė galimybę prijungti naują 110 kV elektros perdavimo liniją Pagėgiai–Bitėnai ir padidino elektros tiekimo patikimumą regione. Papildomai buvo užtikrinta vėjo elektrinių plėtra.

Iš viso „Litgrid“ įgyvendino jau 7 sinchronizacijos projektus. Tai 330 kV Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimas, 110 kV linijos Pagėgiai-Bitėnai statyba, 330 kV linijos Lietuvos elektrinė-Vilnius rekonstrukcija, „LitPol Link“ jungties išplėtimas, avarinio prisijungimo prie kontinentinės Europos tinklų per sinchroninę jungtį „LitPol Link“ bandymas, Šiaurės Rytų Lietuvos perdavimo tinklo optimizavimas ir Lietuvos izoliuoto darbo bandymas.  

Baltijos šalių ir Lenkijos elektros perdavimo sistemų operatorių įgyvendinami sinchronizacijos projektai iš dalies finansuojami Europos Sąjungos lėšomis iš Europos infrastruktūros tinklų priemonės.