Žemės savininkams

Litgrid > Žemės savininkams > Servitutai

Servitutai

Elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“, įgyvendindama valstybinės reikšmės strateginius elektros energetikos projektus, tiesia Lietuvoje aukštos įtampos elektros linijas. Neretai linijos tiesiamos per privačius žemės savininkų sklypus, todėl naujų linijų trasoms būtina nustatyti servitutus. Pagal Elektros energetikos įstatymą žemės savininkams pasirašius žemės servituto nustatymo sutartis, elektros perdavimo sistemos operatoriui, atsakingam už Lietuvos elektros perdavimo tinklo plėtrą, suteikiama teisė savininko sklypo dalyje tiesti naujas elektros perdavimo linijas. Servituto nustatymo sutartimi žemės savininkas suteikia leidimą operatoriui naudotis ir aptarnauti pastatytą elektros liniją.

Už servituto nustatymą žemės savininkui išmokama piniginė kompensacija, apskaičiuota pagal LR Vyriausybės patvirtintą metodiką.

Nustačius servitutą ir nutiesus elektros liniją, žemė ir toliau priklauso savininkui, joje ir toliau galima dirbti visus įprastus darbus. Keli apribojimai taikomi tik tai sklypo daliai, kuri patenka į elektros perdavimo linijos apsaugos zoną. Apie tai plačiau skaitykite čia.
 
Jeigu Jums iškilo klausimų, reikia papildomos informacijos ar pageidaujate asmeninės konsultacijos: tel. 8 707 02292, el. p. [email protected]
 
Kompensacijos už naudojimąsi sutartimi nustatomu žemės servitutu
 
Vykdant tinklo plėtros projektus „Litgrid“ žemės savininkams teikia pasiūlymus sudaryti servituto nustatymo sutartis. Už servituto nustatymą sutartimi žemės savininkui bus išmokama piniginė kompensacija, apskaičiuota pagal Metodiką. Savininkams bus kompensuojama už prarastą galimybę naudoti žemės sklypą pagal paskirtį, už patirtus nuostolius dėl iškirsto miško, sunaikint ų pasėlių ar sodinių.