Naujienos

2019-11-29

„Litgrid“: sėkmingai užbaigtas pirmasis sinchronizacijos projektas

Perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ užbaigė Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimo į skirstyklą projektą. Tai pirmasis iš šį rudenį Vyriausybės patvirtintų Lietuvos sinchronizacijos su Europos elektros tinklais strateginių projektų.
„Tai geriausias įrodymas, kad sinchronizacija yra sėkmingai įgyvendinama. Vykdomi visi būtini techniniai darbai pagal konkrečius grafikus ir kartu atliekama atidi jų priežiūra, kad viską padarytume laiku ir kokybiškai”, - sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.
„Sklandus Bitėnų projekto užbaigimas atveria mums kelią savalaikiam kitų strategiškai svarbių projektų įgyvendinimui. Netrukus užbaigsime naujos linijos Bitėnai-Pagėgiai statybos darbus ir toliau tęsime Vakarų Lietuvos energijos perdavimo infrastruktūros modernizavimą – linijų Darbėnai-Bitėnai bei Bitėnai-Kruonio HAE statybą. Tai itin svarbu ruošiantis naujos jūrinės jungties su Lenkija „Harmony Link“ statybai,“ - teigia „Litgrid“ generalinis direktorius Daivis Virbickas.
Pirmajame Lietuvos sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais etape daugiausia dėmesio skiriama šalies perdavimo tinklo atnaujinimui bei patikimumo didinimui. Įgyvendinus Bitėnų projektą 330 kV transformatorių pastotė išplėsta pastatant 110 kV skirstyklą. Be anksčiau įvardintų naudų, išplėtimas svarbus ir tuo, kad padidins elektros tiekimo patikimumą visame regione nuo Klaipėdos iki Jurbarko.
Ne mažiau svarbu ir tai, kad išplėsta Bitėnų transformatorių pastotė sukuria tinkamas sąlygas vėjo elektrinių plėtrai regione bei esamų vėjo jėgainių parkų generacijos integracijai į Lietuvos energetikos sistemą.
„Litgrid“, besirengdamas sinchronizacijai su žemyninės Europos tinklais, 2016 m. įgyvendino strateginius tarptautinių jungčių „NordBalt“ (Lietuva–Švedija) ir „LitPol Link“ (Lietuva–Lenkija) projektus bei sustiprino šalies perdavimo tinklą naujomis linijomis Klaipėda – Telšiai (2014 m.) ir Alytus – Kruonio HAE (2018 m.).
Bitėnų skirstyklos išplėtimo projektavimo ir statybos darbų sutartis pasirašyta 2018 m. pradžioje. Projektui skirta 1,482 mln. eurų Europos Sąjungos lėšų, o bendra projekto vertė – 3,1 mln. Eur.
2020 m. pradžioje bus užbaigtas antras sinchronizacijos projektas – bus užbaigta naujos 110 kV perdavimo linijos, jungiančios Pagėgius ir Bitėnus, statyba.