Elektros rinka

Litgrid > Elektros rinka > Studijos > Studija apie rinkos modelius apkrovos telkimui

Studija apie rinkos modelius apkrovos telkimui

Studija apie rinkos modelius apkrovos telkimui
 
2017 m. Baltijos šalių perdavimo sistemos operatorės „Litgrid“,  AS Augstsprieguma tīkls ir Elering AS atliko studiją, tiriančią rinkos modelius apkrovos telkimui.
 
Studijoje buvo peržvelgti rengiami ES teisės aktai lanksčioms paslaugoms ir išnagrinėti pagrindiniai vyraujantys koncepciniai rinkos modeliai telkimo paslaugoms. Studijos metu buvo įvertinti kiekvieno rinkos modeliai privalumai ir trūkumai, bei pasiūlytos gairės labiausiai tinkančios Baltijos šalių rinkai įvertinus kitų šalių praktikas ir galimą veikimą bendroje Baltijos šalių balansavimo rinkoje.
 
2018 m. Baltijos perdavimo sistemos operatoriai viešai konsultavosi dėl bendro Baltijos regiono rinkos modelio paslaugų valdyti apkrovą per agregavimą siūlymo Konsultacijos tikslas gauti suinteresuotų šalių atsiliepimus apie pasiūlytus rinkos modelius integruojant reguliavimo apkrova paslaugas ir naujus rinkos žaidėjus – telkėjus (angl. aggregators). Viešos konsultacijos metu buvo sulaukta aštuonių užklausų iš suinteresuotų šalių bei dalyvaujančių Baltijos balansavimo rinkoje – tiekėjų, skirstymo tinklo operatorių, telkėjų ir reguliatorių.
 
 Po išsamios atsiliepimų peržiūros gautų iš suinteresuotų šalių, perdavimo sistemo opertorės parengė bendrą kreipimąsi dėl išsakytų pastabų ir nuogąstavimų ir paruošė santrauką su išvadomis.
 
Dokumentų nuorodos: