Naujienos

2019-12-23

Saugų ir patikimą perdavimo sistemos valdymą užtikrins naujasis „Litgrid“ sistemos valdymo ir duomenų centras

 
Elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ naujuosius metus pasitiks naujajame sistemos valdymo ir duomenų saugos centre.
Vilniuje, Viršuliškių rajone įsikūręs naujasis valdymo centras užtikrins stabilų ir saugų šalies energetikos sistemos darbą bei energijos perdavimo srautų valdymą, o taip pat aukštesnį fizinės ir kibernetinės saugos lygį. Tai svarbu kiekvienam Lietuvos elektros energijos vartotojui.
„Naująjį sistemos valdymo centrą galima apibūdinti trimis žodžiais:  saugiau, moderniau, mūsų. Perdavimo sistemos valdymo persikėlimas į naująjį centrą įgyja ypatingą reikšmę Lietuvai rengiantis prisijungti prie žemyninės Europos sinchroninės zonos ir savarankiškai valdyti dažnį,“ - sako Daivis Virbickas, „Litgrid“ generalinis direktorius. 
Ne mažiau svarbu yra ir tai, kad naujoje „Litgrid“ buveinėje sukurtos patogesnės darbo sąlygos bendrovės darbuotojams, kurių laukia itin dideli iššūkiai stiprinant ir atnaujinant šalies elektros perdavimo infrastruktūrą ir ruošiantis savarankiškam dažnio valdymui nuo 2025 m. 
Naujasis sistemos valdymo ir duomenų centro pastatas atitinka strateginę ar svarbią reikšmę nacionaliam saugumui turinčių įmonių ir įrenginių fizinės saugos reikalavimus.
Naujojoje „Litgrid“ buveinėje įrengta 230 darbo vietų. Joje dėmesio skiriama ir aplinkosaugai – skaitmeninių įrankių dėka mažinamas popieriaus vartojimas, rūšiuojamos atliekos, įrengta moderni elektrą taupanti ir šviesą reguliuojanti įranga.
 Investicijos į šį projektą buvo finansuojamos bendrovės lėšomis.  Projektą įgyvendino generalinis rangovas UAB „Conresta“, sutartis pasirašyta 2018 m. gegužės mėn. Iki šiol „Litgrid“ sistemos valdymo centras buvo įsikūręs Vilniaus centre, A. Juozapavičiaus gatvėje.