Naujienos

2019-03-19

Pasirašė sutartį sinchronizacijos su Europa pradžiai finansuoti

Šiandien Briuselyje Baltijos šalių elektros perdavimo sistemos operatorių vadovai ir Inovacijų ir tinklų programų vykdomosios įstaigos vadovas parašais patvirtino sinchronizacijos su kontinentinės Europos projektų finansavimo sutartį - Europos Komisija iš Europos infrastruktūros tinklų priemonės (angl. Connecting Europe Facility, CEF) Lietuvai, Latvijai ir Estijai skirs 324 mln. eurų. Lietuvos elektros energetikos sistemos atnaujinimui ir sustiprinimui bus skirta trys ketvirtadaliai reikalingų lėšų – 125,2 mln. eur.
„Pasirašyta finansinės paramos sutartis pirmajam Baltijos šalių sinchronizacijos su Europa etapui simbolizuoja tai, kad šis itin svarbus Lietuvai energetinio saugumo projektas įsibėgėja artindamas mus prie svarbiausio tikslo – dirbti vienu dažniu ir vienoje elektros energetikos sistemoje su kitomis ES šalimis nuo 2025 m. Vertiname tai, kad ES solidarumo energetikoje vizija yra įgyvendinama ne tik konkrečiais politiniais, bet dabar jau ir šimtamilijoniniais ES įsipareigojimais,“ - po pasirašymo, kuriame dalyvavo ir Baltijos šalių energetikos ministrai, sakė mūsų šalies energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.
Pasak Ž. Vaičiūno, kryptingas bendras Europos Komisijos, Baltijos šalių ir Lenkijos vyriausybių bei perdavimo sistemos operatorių darbas leido pasiekti esminį proveržį, tad dabar svarbu išlaikyti tempą – pradėjus pirmojo sinchronizacijos etapo įgyvendinimo darbus sparčiai ir atsakingai ruoštis tolimesniems etapams.
„Tai, kad gavome didžiausią galimą CEF finansavimą rodo mūsų komandos profesionalumą ir gerą strateginį planavimą – dėkoju kolegoms, rengusiems finansavimo paraišką. Esame pasirengę kibti į tolesnius darbus,“ - sako Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ AB generalinis direktorius Daivis Virbickas.
Pasinaudojant pirmajame sinchronizacijos etape gautomis lėšomis bus stiprinami ir atnaujinami jau naudojami įrenginiai bei statomi nauji: vyks linijų Klaipėda-Bitėnai, Bitėnai-Jurbarkas rekonstrukcija, Mūšos skirstyklos  ir Kruonio HAE – Jurbarkas linijos statyba ir kt.
Baltijos šalių ir kontinentinės Europos tinklų elektros sistemų sujungimo sinchroniniam darbui projektas 2014 m. įtrauktas į Europos Komisijos Bendrojo intereso (angl. Projects of Common Interest, PCI) projektų sąrašą, o CEF finansavimo paraišką Baltijos šalių atstovai pasirašė Briuselyje vykstant  energetikos projektų mugei „PCI Energy Days“, kurioje sinchronizacijos projektą pristato ir „Litgrid“ specialistai.
Antrajame sinchronizacijos etape didžiausias dėmesys bus skiriamas naujo jūrinio kabelio tarp Lietuvos ir Lenkijos tiesimui – planuojama, kad investicinis sprendimas dėl šios jungties bus parengtas 2020 m.
Lietuva, Latvija ir Estija – vienintelės ES šalys, kurios iki šiol yra energetiškai izoliuotos nuo kontinentinės Europos elektros energetikos sistemos ir vis dar priklauso sovietiniais laikais sukurtai IPS/UPS sistemai, valdomai iš Maskvos.