Naujienos

2019-03-20

Pasirašė „LitPol Link“ išplėtimo sutartį

Šiandien, kovo 20 d., elektros perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ AB ir UAB „Žilinskis ir Co“ vadovai pasirašė strateginės jungties su Lenkija „LitPol Link“ išplėtimo projektavimo ir statybos darbų rangos sutartį.
 
„Pasirašant žinome, kad tai – strateginis projektas, kurio įgyvendinimas išplės galimybes mums gauti daugiau sisteminių paslaugų ir saugumo. Kad šį tikslą pasiektume, būtina darbus atlikti sklandžiai ir kokybiškai, o projektą pabaigti sutartu laiku. Linkiu teisingų sprendimų, kad komandos būtų motyvuotos ir veiktų išvien, tai ir nuves mus į sėkmę,“ -  sako sutartį pasirašiusi „Litgrid“ Strateginės infrastruktūros departamento direktorė Gerda Krasauskė.
 
„Sutartis yra įsipareigojimas, ir mes juos vykdome. Į šį projektą žiūrime itin atsakingai, jį įgyvendindami pritaikysime visą savo įgytą ilgametę patirtį ir žinias,“ – po pasirašymo teigė Ž. Matuzas, UAB „Žilinskis ir Co“ direktorius.
 
Planuojama, kad tarpsisteminė Lietuvos ir Lenkijos jungtis bus plečiama įrengiant 400/330 kV galios autotransformatorius, išplečiant Alytaus 400 kV ir 330 kV skirstyklas, kai kurias elektros linijas, pertvarkant savųjų reikmių maitinimo 400 kV skirstyklą.
Priimta sutarties suma siekia 26, 193 mln. Eur, o darbai turi būti baigti iki 2020 m. pabaigos.
 
Tarpsisteminės jungties „LitPol Link“ išplėtimo darbų sutarčiai su rangovu UAB „Žilinskis ir Co“ neeiliniame visuotiniame susirinkime kovo 12 d. pritarė perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ akcininkai.
Jungties išplėtimo projektą sudarys trys etapai: poveikio aplinkai vertinimas, techninio projekto parengimas ir statybos leidimo gavimas, rangos darbai ir statybos užbaigimas.
 
Primename, kad planas sinchronizaciją iki 2025 m. vykdyti pasinaudojant esama jungtimi tarp Lietuvos ir Lenkijos („LitPol Link“) ir nutiesiant naują jūrinį kabelį tarp šių valstybių, numatytas politiniame susitarime, kurį 2018 m. rugsėjo 14 d. patvirtino Baltijos energijos rinkos jungčių plano (BEMIP) aukšto lygio grupė.