Naujienos

2019-06-28

Naujoje ENTSO-E valdyboje - „Litgrid“ vadovas Daivis Virbickas

Lietuvos perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ vadovas Daivis Virbickas paskirtas į naują kadenciją pradedančią Europos perdavimo sistemos operatorius vienijančios organizacijos ENTSO-E valdybą.
„Šis ENTSO-E Generalinės asamblėjos sprendimas mums ypač svarbus sinchronizacijos kontekste: toks pasitikėjimas išreikštas Lietuvai kryptingai įgyvendinant prisijungimo sąlygas, reikalingas darbui vienu dažniu su žemyninės Europos elektros tinklais. Vertinu tai ir kaip mūsų šalies perdavimo operatoriaus profesionalumo pripažinimą“, – sakė „Litgrid“ generalinis direktorius D. Virbickas.
„Litgrid“ vadovas Europos elektros perdavimo sistemos operatorių asociacijos ENTSO-E valdybos nariu slaptu balsavimu patvirtintas birželio 27 d. vykusiame Generalinės asamblėjos posėdyje.  Naujai išrinktoje valdyboje D. Virbickas - vienintelis Baltijos šalių atstovas.
Gegužės 29 d. ENTSO-E kontinentinės Europos regioninė grupė pranešė, kad Lenkijos, trijų Baltijos šalių ir palaikančių šalių elektros perdavimo operatoriai pasirašė prisijungimo sutartį ir technines prisijungimo sąlygas, kurias įgyvendinus Lietuva, Latvija ir Estija taps Europos elektros tinklo dalimi. Tai svarbiausi dokumentai Baltijos šalių sinchronizacijos su žemynine Europa įgyvendinimo procese.
2008 m. D. Virbickas dirbo Lietuvos, Latvijos ir Estijos perdavimo sistemos operatorius vienijančios organizacijos „BalTSO“ generaliniu sekretoriumi. 2009 m., kai Europos šalių perdavimo sistemos operatorių funkcijas vykdančių bendrovių vadovai įkūrė ENTSO-E, „BalTSO“ įsijungė į šią organizaciją ir toliau veikia kaip Baltijos šalių grupė. D. Virbickas dirbo ENTSO-E Sistemų veiklos komitete, kitose komisijose, darbo grupėse. Nuo 2013 m. D. Virbickas vadovauja Lietuvos perdavimo sistemos operatoriui „Litgrid“, nuo 2016 m. yra Europos komisijos ekspertas.
ENTSO-E valdyba koordinuoja organizacijos veiklą tarp Generalinės Asamblėjos susitikimų, kurie vyksta keletą kartų per metus. Valdybą sudaro vienuolika narių ir pirmininkas, jie skiriami dvejų metų laikotarpiui.
Šis tinklas vienija 43 perdavimo sistemos operatorius iš 36 šalių. „Litgrid“ yra šios organizacijos narys nuo 2010 m., bendrovė aktyviai veikia ENTSO-E įgyvendindama elektros rinkos integracijos, sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais, tarptautinių elektros jungčių projektus.
ENTSO-E siekia kurti laisvą elektros energijos rinką ir užtikrinti jos optimalią veiklą, vystyti regioninį ir techninį perdavimo sistemos operatorių bendradarbiavimą. Vienas iš svarbiausių šiandienos darbotvarkės klausimų yra atsinaujinančių energijos šaltinių integravimas į Europos energetikos sistemą, tam ši organizacija taip pat skiria daug dėmesio.