Naujienos

2019-07-01

„Litgrid“ ruošiasi iššūkiams: pristatė plėtros planą

Lietuvos perdavimo sistemos artimiausią dešimtmetį laukia iššūkiai: išvystyti ir pritaikyti energetikos sistemą sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais bei įgyvendinti Lietuvos energetikos strateginį tikslą – 2030 m. integruojant atsinaujinančius išteklius užtikrinti, kad šalyje pagaminta elektros energija tenkintų 70 proc. poreikio.
„Planuojant ir įgyvendinant istorinį šalies tikslą – Lietuvos elektros energijos sistemos sinchronizaciją su kontinentinės Europos tinklais, kas jau pats savaime yra neeilinis, didelės apimties projektas, keliame ambicingus planus būti pasiruošus į perdavimo tinklą 2030 m. integruoti atsinaujinančius energijos išteklius, tam, kad kaip numatyta Nacionalinėje energetinės nepriklausomybės strategijoje, tuo metu vietine generacija aprūpintų apie 70 proc. šalies poreikio“, - sako perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ generalinis direktorius Daivis Virbickas.
Taigi „Litgrid“ planuose – darni integracija ir saugumas, tuo pat metu kuriant vertę visuomenei, užtikrinant efektyvią perdavimo tinklo veiklą. Tai puikus startas ilgalaikei bendrovės vizijai – tapti pažangiausiu perdavimo sistemos operatoriumi Europoje. 
Dešimties metų tinklo plėtros plane „Litgrid“ planuojamos investicijos sieks 1023 mln. EUR. Pabrėžtina, kad jos neturės žymios įtakos perdavimo dalies elektros tarife augimui.
Prognozuojama, kad bendras elektros energijos suvartojimas nuo 12,11 TWh augs vidutiniškai po 2 proc. per metus ir gali pasiekti 14,63 TWh. Nuo 1 999 MW didės ir didžiausia sistemos pareikalaujama galia, kuri gali pasiekti 2 364 MW.
Plane vertinama, jog nors patikimai prieinama vietine generacija yra nepakankama tam, kad užsitikrintų didžiausią  sistemos poreikį, tai kompensuos patikimos tarpsisteminės jungtys, tad Lietuva kol kas liks importuojančia šalimi: po 2028 m., integravus 700 MW jūrinių vėjo elektrinių generaciją bei vykstant kitų atsinaujinančių energijos išteklių plėtrai, planuojama, kad 2030 m. bus pasiektas Nacionalinės energetinės nepriklausomybės strategijos keliamas tikslas – vietine generacija bus pasigaminama apie 70 proc. elektros energijos poreikio.
Bendrovė kiekvienais metais rengia Lietuvos elektros energetikos sistemos 400–110 kV tinklų plėtros planą, kurio tikslas – įvertinus esamą elektros energetikos sistemos būklę ir nutarimus, ilgalaikėje perspektyvoje numatyti galimus elektros energijos ir galios poreikių, generuojančių galių ir generavimo pasikeitimus, numatyti perdavimo tinklo plėtros ir atstatymo apimtis, įvertinti investicijas ir kt.
 
 
Planą rasite čia